Трафикант от соца иска помилване с изобретение

Пламен Трифонов, укривал се години в САЩ, патентовал специални спирачки

Пламен Трифонов (на снимката долу)и в затвора продължил да работи над изобретението си за нов вид спирачки на товарни камиони и автобуси.

Топтрафикантът на бежанци, действал още в смутните 90 години на миналия век, иска помилване и предсрочно освобождаване от затвора с изобретение.

Топтрафикантът на бежанци, действал още в смутните 90 години на миналия век, иска помилване и предсрочно освобождаване от затвора с изобретение. 62-годишният Пламен Трифонов, осъден за задушаване на 18 човека от Шри Ланка, разработил нов вид спирачки за тежки камиони и автобуси, като е поискал патент в САЩ.
Това споделиха адвокатите на Трифонов. Името му нашумя през 1995 г., когато бе задържан в Унгария с камион, в който превозвал 20 души от Шри Ланка. Камионът му бил херметически затворен, а те се издушили, като само двама успели да оцелеят. Друга подробност е, че Трифонов е син на тогавашния председател на окръжния съд в Кърджали. Докато го разследват, Пламен успява да избяга в САЩ, но през 2014 г. е арестуван и екстрадиран отново у нас. Вече в България е вкаран в затвора, за да излежи наказанието си.
Пламен Трифонов в момента излежава 8-годишна присъда за издушените бежанци. Той обаче напира за втори път да го пуснат предсрочно, като сега сред аргументите му е патентовано изобретение за спирачките на тежки коли и камиони. Защитата на Трифонов представя бележка от Патентното ведомство в САЩ, но на този етап няма данни дали американските власти са му издали нужното тескере. Познати на каналджията разказаха, че той известно време отговарял за автомобилите на хотелски комплекс „България” в Пловдив и бил много добър техничар. Разбирал от двигатели повече от дипломирани специалисти.
За жестокия инцидент с бежанците в Унгария на Пламен му остава да излежи още година и 11 месеца. В момента той е шофьор на затворнически автомобил и на практика повечето от времето си прекарва извън килията. Състав на Старозагорския окръжен съд отказа излизането му на свобода с аргумента, че „не е приключил корекционният период в пълна степен”. От там припомнят, че възрастният вече мъж е бил замесен в трафик на бежанци още през далечната 1992 година, когато като помагач е пробвал да изведе през границата 24-ма души с неизяснена самоличност.

Подобни статии