Трактора откраднал “оня доклад”

 

Прословутият доклад на ДАНС, извадки от който първо се появиха в някои печатни и електронни медии, а впоследствие беше предаден на премиера Бойко Борисов от Алексей Петров в качеството му на "съвестен гражданин", вероятно е бил откраднат. Прокуратурата проверява дали справката, изготвена от бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков за "действията на лица и кръгове, указващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация" е оригинал, съобщи преди дни обвинител №1 Борис Велчев пред журналисти. Заради изчезването на материала от секретното деловодство на МС прокуратурата поиска свалянето на депутатския имунитет на експремиера Сергей Станишев.

Прословутият доклад на ДАНС, извадки от който първо се появиха в някои печатни и електронни медии, а впоследствие беше предаден на премиера Бойко Борисов от Алексей Петров в качеството му на "съвестен гражданин", вероятно е бил откраднат. Прокуратурата проверява дали справката, изготвена от бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков за "действията на лица и кръгове, указващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация" е оригинал, съобщи преди дни обвинител №1 Борис Велчев пред журналисти.
Заради изчезването на материала от секретното деловодство на МС прокуратурата поиска свалянето на депутатския имунитет на експремиера Сергей Станишев. Разследван бе и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов. Държавното обвинение се готви да изправи Станишев пред Темида за неправилно съхранение на класифицирана информация, довело до нейното изтичане в медиите.
След ареста на Алексей Петров обаче стана ясно, че бившият командос е организирал частен ДАНС в мазето на басейна „Спартак". Според запознати Трактора откраднал голяма част от секретните папки, докато работел в родното ФБР. Ако проверката на прокуратурата докаже, че Станишев е предал на ръка „оня доклад" на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, но Петров е откраднал документите от агенцията, експремиерът може да отърве част от обвиненията.
Най-вероятно той ще отговаря пред съда за това, че неправилно е върнал секретната справка в ДАНС. Според събраните данни на разследващите, след като през октомври 2008 г. Станишев е получил доклада, е повикал Сертов и му връчил документа с препоръка да се "оправя". Така документът е напуснал Министерския съвет, без да са изпълнени необходимите процедури за работа с класифицирана информация.
При започването на досъдебното производство срещу Станишев и Сертов Алексей Петров е обяснил пред прокурорите, че е получил доклада от непознато лице, докато обядвал в ресторант.
Според юристи дори и Станишев да бъде обвинен за изчезването на докладите, в най-тежкия случай той ще получи административно наказание глоба. Ще го спаси единствено това, че е неосъждан. „Оня доклад" бе адресиран до бившия премиер Станишев, шефа на ДАНС Петко Сертов и главния прокурор Борис Велчев. Документът е изготвен от зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков, преди да бъде уволнен от агенцията. Докладът съдържа данни срещу Петко Сертов и обкръжението му.

Подобни статии