Тренировките увеличават съдържанието на подобните на канабис вещества в организма, които пазят от рак и сърдечни болести

Физическите упражнения увеличават подобните на канабис вещества в организма, които на свой ред помагат за намаляване на възпаленията и потенциално могат да помогнат в лечението на болести като артрит, рак и сърдечни заболявания, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Експерти от университета на Нотингам, Великобритания са установили в проучване, публикувано в "Гът майкробс", че тренировките при пациенти с артрит не само намаляват болките, но и понижават нивото на цитокините, като в същото време увеличават ендоканабиноидите - подобните на канабис вещества, произвеждани от тялото, наричани още "молекули на щастието". Оказало се, че физическите упражнения предизвикват тези промени чрез въздействие върху чревните микроби.

Известно е, че тренировките намаляват хроничните възпаления, които на свой ред причиняват множество заболявания, сред които и рак, артрит и сърдечни болести. Досега обаче се знаеше малко за начина, по който те намаляват възпаленията.

Учените под ръководството на проф. Ана Валдес са изследвали 78 пациенти с артрит. От тях 38 души правели упражнения за разтягане на мускулите всеки ден по петнадесет минути в продължение на шест седмици, а останалите 40 души не правели никаква гимнастика.

В края на проучването участниците, които тренирали, не само били с по-малко болки, но и били с увеличени нива на чревните микроби, които произвеждат противовъзпалителни вещества, с по-ниски нива на цитокини и завишени стойности на ендоканабиноидите.

Ръстът на ендоканабиноидите е пряко свързан с промените в чревната флора и противовъзпалителните късоверижни мастни киселини, произвеждани от тях. Поне една трета от противовъзпалителния ефект на чревния микробиом се дължи на увеличените ендоканабиноиди.

Подобни статии