Три минути са решаващи за живота

Проф. Иво Петров е медицински директор и началник на Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити клиник.

По време на европейското първенство по футбол, на което датският футболист Кристиан Ериксен получи сърдечен арест, ни направиха показно как с помощта на автоматичен външен дефибрилатор и действие на момента се спасява човешки живот.

От коментара на доктора на отбора стана ясно, че медиците са се включили, след като вече на футболиста е направена дефибрилация. Това означава, че някой, който не е медицинско лице и не е част от лекарския екип на отбора, още преди да дойдат лекарите, е направил дефибрилация. Точно това е целта – да не се чака медицински екип, а да се повикат лекари и веднага да се направи дефибрилация.

През последните години таргетът на обучението за работа с автоматичен външен дефибрилатор са не специалистите, а населението. При получаването на инцидент като този от стадиона трябва да се действа незабавно, независимо дали той е от ритъмен, или не е от ритъмен произход. В рамките на 3 минути. Когато се използва такъв дефибрилатор, дори и от неспециалист, след като бъдат поставени лепенките на гърдите на пациента, самият изкуствен интелект преценява дали има ритъмно нарушение и дали трябва да се прави дефибрилация, или не. Практиката в европейските страни е да има курсове за населението, чрез които то да се обучава да използва дефибрилатори.

В над половината от всички страни по света и в 99% от европейските вече има директиви за инсталиране на автоматични външни дефибрилатори. България попада в този 1%, където това не се е случило. В огромна част от случаите отговорността е на институциите и на работодателите.

Има страни, в които работодателите са задължени да осигурят на работните места такива дефибрилатори. В Япония например на всеки 2000 човека трябва да има осигурен един, а на всеки 10 души присъстващи на работната смяна поне един трябва да бъде обучен да прилага дефибрилация и първа помощ. Има различни стандарти и норми, но това е един от примерите, който може да бъде заимстван. Например в България може в началото вместо на 2000 души да бъде инсталиран един дефибрилатор на 10 000 души.

Има огромно италианско проучване, направено в повече от 540 обществени сгради. В приблизително 80% от тях има дефибрилатори, а в 20% от тях няма. За 5 години се прави статистика за случаите на внезапна сърдечна смъртност. Установява се, че когато има автоматичен външен дефибрилатор и той е приложен до 3-тата минута от падането на човека, в 93% от случаите човешкият живот се спасява и в едва 9% при останалите, при които се разчита само на външен сърдечен масаж и оказване на първа помощ. Така че нещата са повече от очевидни – имаме доказателствата от клиничните проучвания, имаме доказателствата от опита на другите европейски страни, Америка, Австралия и Япония. След този пресен пример от стадиона „Паркен“ в Копенхаген е крайно време да действаме в правилната посока.

 

Подобни статии

 • Христо Терзийски: Провокаторите на скандалите целяха хаос в съдебната система

  Христо Терзийски: Провокаторите на скандалите целяха хаос в съдебната система

  "И този парламент е вече в историята. Отиде си скоропостижно, защото мнозинството в него се занимаваше със себе си, а не с важните за българските граждани проблеми. Целта да се унищожи политическия опонент ГЕРБ-СДС чрез разпространението на неистинни твърдения и откровени лъжи нямаше как да придаде смисъл на най-важната институция в страната – законодателния ни орган. Затова и логичното се случи – партиите от новото мнозинство се изпокараха по един изключително грозен и обиден за Парламента начин, не успяха да съставят правителство, но успяха да вкарат страната в нова политическа и финансова криза", пише във Фейсбук бившият вътрешен министър Христо Терзийски. Ето какво още съдържа неговият пост:

  32
 • Д-р Любомир Канов, психиатър: Най-“прогресивната” част от младата интелигенция и умно-красивитетът са почти завършени бъдещи комунисти

  Д-р Любомир Канов, психиатър: Най-“прогресивната” част от младата интелигенция и умно-красивитетът са почти завършени бъдещи комунисти

  "Безпаметството в училище и модата да бъдеш като онези от “Запада”, готините, дето са много загрижени за нечии права и никога не разбраха, нито позволиха да се узнае в какво подтисничество и класова екстерминация и класов холокост живяха хората на Изток от Желязната Завеса десетилетия наред, а в Русия повече от век. Те причиниха това", коментира в пост във Фейсбук психиатърът д-р Любомир Канов. Ето какво още казва той:

  83
 • Служебен кабинет №3 (ГАЛЕРИЯ)

  Служебен кабинет №3 (ГАЛЕРИЯ)

  Третият служебен кабинет, който реди президентът Румен Радев вече е факт. Стефан Янев получи шанс да продължи започнатите реформи. А опозицията – в лицето на бившите управляващи, реагира моментално – нищо не е свършено, с какво ще ги запомним тези?!

  96