Тридесет години след мирните споразумения Камбоджа е саботирана от цензурата и корупцията

Несменяем премиер, покорно правосъдие, принудена да мълчи опозиция: 30 години след подписването на Парижките споразумения, които донесоха мир на Камбоджа, Хун Сен управлява с желязна ръка кралството, саботирано от корупция, унищожавайки всички демократични надежди.

На 23 октомври 1991 г. камбоджанските политически сили, изтощени от две десетилетия на гражданска война, подписаха мирни споразумения в резултат на процеса, протекъл под егидата на ООН.

Премиерът Хун Сен, който вече управляваше страната, поддръжниците на крал Сианук, починал през 2012 г., и Червените кхмери, отговорни за смъртта на близо 2 милиона камбоджанци в периода 1975 - 1979 г., се съгласяват да разоръжат фракциите, да съставят временно правителство и да проведат избори.

Международната помощ приижда, а малкото царство се отваря към света.

Но три десетилетия по-късно "провалът по отношение на демокрацията и човешките права е крещящ", заявява със съжаление пред АФП бившият австралийски външен министър Гарет Евънс, един от архитектите на Парижките мирни споразумения

Камбоджа "се превърна изцяло във филиал на Китай, което позволява на Хун Сен да се държи пренебрежително с другите страни".

Несменяемият премиер остава на власт от близо 37 години, почти поставяйки световен рекорд. Той мечтае да бъде патриарх на династия и може да се опита да наложи най-големия си син Хун Мане за свой наследник.

Междувременно той като цяло е позволил на своя клан да се настани начело на институциите и да постави под контрол икономиката на страната, класирана на 160-то от 180 места в годишната класация на "Трансперънси интернешънъл" за корупцията.

"Семейството на Хун Сен е натрупало колосално богатство", над 200 милиона долара според неправителствената организация "Глобъл уитнес", "в страна, където близо 30 на сто от населението живее почти на прага на бедността", изразява съжаление Гарет Евънс.

 

Масови процеси

След като през 2017 г. беше разпуснато основното опозиционно движение - Камбоджанската партия за национално спасение, критиците на Хун Сен бяха изтласкани от политиката.

Около 150 опозиционери, обвинени в "измяна", защото са подкрепили завръщането в страната на Сам Ренси, бивш лидер на опозицията в изгнание, са съдени при закрити врати. Някои от тях може да получат 30 години затвор, други избягаха от кралството и са съдени задочно.

"Имаме мир, имаме политическа стабилност, това показва, че прилагаме правилно демократичните принципи", заявява пред АФП Сок Ейсан, говорител на партията на Хун Сен (Камбоджанска народна партия, КНП).

"Волята на народа е" в парламента да има само една политическа формация, уверява той, след като КНП спечели всички места на много спорни парламентарни избори през 2018 година.

 

Санкции от ЕС

Търговските санкции, наложени миналата година от Европейския съюз, с цел да осъдят все по-авторитарните прояви на режима, не промениха нищо.

Още по-лошо, "властите използваха пандемията от КОВИД-19, за да засилят репресиите", като действащото извънредно положение им дава "редица произволни и подлежащи на злоупотреби правомощия", изразява съжаление "Амнести интернешънъл" в доклад, публикуван през април.

Журналисти, студенти и активисти, които се изказват в социалните медии, често стават мишени.

През август синдикалният лидер Ронг Чхун беше осъден на две години затвор, защото обвинил правителството в посегателство срещу камбоджански земеделски земи, предефинирайки гранична линия с Виетнам.

Природозащитникът Тун Рата излежава 20-месечна присъда, след като порица неконтролираното градско развитие на Пномпен.

"Камбоджанците нямат свобода на мнение. Съпругът ми просто се опитваше да опази околната среда", въздъхва съпругата му Бат Раксмей.

 

Стратегическо значение

Сам Ренси призовава международната общност да вземе мерки, за да наложи окончателното прилагане на Парижките споразумения и да се постигне напредък към демокрация.

Въпросът не засяга само 15,5 милиона камбоджанци, уверява той. "Камбоджа получава по-голямо стратегическо значение отпреди, предвид ролята й в експансионизма на Китай", подчертава опозиционерът, избягал от кралството през 2010 година.

Той призовава мултинационалните корпорации, които имат голямо присъствие в текстилния сектор, да окажат натиск върху режима.

Подобни статии