Трима българи загинаха в боен вертолет в Кот Д'Ивоар

Хеликоптерът Ми-24 бил продаден от нашата армия преди 5 г.

Трима българи са загинали при катастрофа на вертолет Ми-24 на армията на Кот Д'Ивоар. При инцидента са загинали петима души от екипажа, а според информация на специализирания военен сайт Pan.bg трима от тях са били българи. Медията допълва, че знае имената на българите, но ще изчакат официалното съобщение от Министерството на външните работи.

От МВнР съобщиха, че проверяват информацията на специализирания сайт. Тъй като България няма посолство в Кот д'Ивоар, информацията за загиналите се проверява от служителите в мисията ни в Нигерия, съобщава БНР.

Вертолетът е бил на разузнавателна мисия. Възможно е да е свален от джихадисти, предава БНТ.

Катастрофата е станала в северната част на африканската държава в ранните часове на 10 септември. Според един от разследващите военнослужещи боен Ми-24 е паднал в четвъртък срещу петък, след като е загубил всякаква връзка с контролната кула. След проведена издирвателна операция е установено, че ситуацията се е случила на границата с Буркина Фасо. Местни хора от региона са съобщили пред АФП, че са чули много силен шум, наподобяващ експлозия.

Все още се провежда разследване за установяване на причините. Хеликоптерът е паднал на 2 километра от град Того-локае. Връзката с машината е пропаднала в 2 часа сутринта на 10 септември.

По информация на БНТ катастрофиралият Ми-24 е продаден от Българската армия преди 5 години заради отпаднала необходимост на българска фирма. Тримата българи на борда са бивши военни от Българската армия, които вероятно работят за фирмата купувач като инструктори за ползване на машината, разбрали репортери на БНТ.

Подобни статии