Трима на съд за джихадистките атаки в Барселона от 2017 г.

Прокуратурата в Мадрид иска по 41 и 36 години затвор за всеки

Трима души се изправиха пред съда в Мадрид за джихадистките атаки в и край Барселона от 2017 г., при които загинаха 16 души, а 140 бяха ранени. Те са обвинени в съучастничество, а преките извършители на нападенията бяха застреляни от полицията. Сред убитите и ранените имаше граждани на 28 страни.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаките. При първата микробус прегази десетки пешеходци по оживената „Лас Рамблас“ в център на Барселона, а при последвалите бяха убити още няколко души. Двама от обвиняемите са сочени за членове на джихадистката клетка, организирала нападенията, а третият им е помагал.

Джихадистите са идентифицирани като Мохамед Хули Чемал, 23-годишен испанец, и Дрис Укабир, 41-годишен мароканец. Прокуратурата иска съответно 41 и 36 години затвор за всеки от тях. Обвинени са в принадлежност към терористична организация, изработване и складиране на експлозиви и опит за причинавяне на масово разрушения.

Последното обвинение е свързано със случаен взрив в къща в Алканар, 200 км южно от Барселона, ден преди атаките. Къщата биха ползвана като склад от терористите, а Чемал признал пред следователите, че групата имала намерение да използва експлозивите за други атаки. При експлозията загинал водачът на групата, 44-годишен имам.

Подобни статии