Трима нашенци извадиха 50 кила риба от Йонийско море

Николай Нинов и Симеон Димитров

50 килограма риба извадиха трима нашенци по време на последното си риболовно пътешествие на Йонийско море.

Здравко Стайков-Бате Заки, Симеон Димитров и Николай Нинов за няколко денонощия успели да хванат богат улов от най-различни риби – кокали (сафрид), фриси, лефери, лавраци, баракуди, заргани.

Ципура

Между кокалите хванали и ципури и морски костур на джиг.
„Точно в момента се ловят много големи сафриди – кокали им казват. Най-големият, който извадихме, беше килограм и 200 грама. Ловят се на джиг до 10-15 грама, прави го българинът Пламен Павлов. На неговите джигове хванахме 15 кокали“, разказа пред „Телеграф“ Бате Заки. Този вид риба кълве сутрин и вечер. По принцип стига на тегло до килограм и половина.

Лефер

Между кокалите тримата приятели хванали и лаврак на повърхностна примамка и няколко лефера. Използвали примамките на Искрен Димитров. Леферите също се ловят вечер.
„Сега обаче моментът не е подходящ за лефери. Те отиват от Бяло море към Йонийско да си хвърлят хайвера. Правят любовни кръгове и не се хранят. Тази година сезонът закъсня, защото беше доста студено. Иначе досега леферите трябваше да са си хвърлили хайвера. Преди ги ловяхме на големи примамки, сега ги мъчим с по-малки повърхности. Но те са много мнителни. Ходят след примамката, но не им е до хранене“, разказва Бате Заки.
Въпреки това тримата успели да хванат осем лефера, най-големият бил килограм и половина.

Момент

Точно в момента обаче е подходящото време за улов на друг вид интересна и вкусна риба – фриса. Тя е морска риба и стига до 2 килограма, но сега отива да си хвърля хайвера в реките, в близост до устията.
„При нас, където бяхме – в село Платаря, имаше голяма река, дълбока към 2-3 метра. Фрисите влизат на 1 км навътре по реката, за да си хвърлят хайвера, и после се връщат обратно в морето. Общо хванахме към 40 такива риби, но по-малките ги връщахме. Те бяха от 500 грама, а най-голямата тежеше 1,2 кила“, споделя Бате Заки, като уточнява, че фрисата се лови по обед на реката.
Фрисата може да се лови на джиг, но и на малки воблери от 6-7 сантиметра. Характерното за нея е, че е много борбена – скача във въздуха и често се откача.
Затова се лови с лайтови въдици с дължина 2,20-2,30 см. Те трябва да са с по-мек връх, защото на тези риби много лесно им се къса устата. Фрисата се вади по-бавно, трудна е, но е много е вкусна, като се филетира и след това се пържи.
В реката имало и много лавраци, които са свикнали със сладката вода и си живеят там. Те обаче били с по-малки размери – по 200-300 грама, и затова риболовците ги пускали обратно във водата.

Баракуди

Нощно време българите ходели на морето за баракуда, която си е хвърлила вече хайвера през май. Извадили осем с тегло от 500 грама до килограм и половина. Баракудите се ловят на 14-сантиметрови воблери. Това също не е лесна риба, особено сега, когато морето е много топло и хищниците се крият на дълбокото. Те стават по-лесна плячка обаче, когато привечер се приближават към пристанищата, за да се хранят. Най-подходящото време за улов е сутрин или вечер докъм 11-12 часа. „Баракудите са мнителни, идват, чукват воблера и трябва по-бавна проводка“, обяснява Бате Заки.
Последно той хвърлял и за заргани, които се опитвал да хваща на воблери 14 сантиметра. Но между зарганите ударила много голяма риба – маятико, която направо скъсала воблера. „Беше към 10 кила, отиде директно към камъните и в тях ми скъса влакното. Такъмът ми е сериозен, но тези риби се ловят от лодка с много натегнат аванс. Трудно е от брега, защото къса влакното в скалите“, обясни Бате Заки.


Пътувайте към Гърция след полунощ

Заради огромните опашки по границата българите е препоръчително да пътуват след полунощ към южната ни съседка, за да сведат чакането до минимум, съветва Бате Заки. Изискването за QR код, който дава информация за номера на колата и за това къде отивате, остава. Новото е, че вече не се иска PCR или бърз тест за деца до 12 г. Досега това облекчение важеше за хлапетата до 5 г. Отпаднаха и ограниченията за пътуване между различни области, за вечерен час и изискването за носене на маски на открито. Както на отиване, така и на връщане вместо PCR можем да си правим по-евтиния бърз антигенен тест. Другите алтернативи са да покажете документ, че сте прекарали COVID преди не повече от 6 месеца или че имате ваксина, като от втората доза трябва да са минали поне 14 дни.

Подобни статии