Трио "Канети" с дебют в Русе

Дебютният концерт на новото българско клавирно трио “Канети” беше в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата в Русе. Много русенци оцениха шанса да станат свидетели на раждането на нов камерен ансамбъл и изпълниха зала "Европа" на Доходното здание.

Всъщност той не е съвсем нов, но под това име не е концертирал досега, съобщи БНР. Тримата млади музиканти: цигуларят Преслав Ганев, виолончелистът Стамен Николов и пианистът Румен Трайков са състуденти от НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София и са участвали в няколко проекта заедно, но после животът ги е пръснал.

За Преслав и Стамен Русе е родно място, двамата са завършили Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в града, но сега живеят и работят в Испания. Преслав е цигулар в Симфоничния оркестър на Гран Канария, Стамен е на свободна практика в Мадрид, а Румен е част от трупата на Националния музикален театър в София.

За първото си представяне като трио “Канети” в Русе младите изпълнители бяха избрали клавирни триа от Франц Шуберт и Хоакин Турина. Публиката ги прие възторжено и не ги пусна, докато не получи на бис една от популярните пиеси на Астор Пиацола.

Подобни статии