Тръмп: Исторически ден за мира

ОАЕ и Бахрейн установиха дипломатически отношения с Израел, подписаха Авраамските споразумения на моравата пред Белия дом

Photo: ЕПА/БГНЕС Подписването на Авраамските споразумения

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви „исторически ден за мира“ вчера, когато домакинства на Израел, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн за церемония по подписването на споразумения, с които арабските страни се съгласяват да установят пълни дипломатически отношения с еврейската държава, предаде Фокс нюз.

„Исторически ден за МИРА в Близкия изток – приветствам лидери от Израел, ОАЕ и Бахрейн в Белия дом, за да подпишат ключови сделки, които никой не смяташе, че са възможни. И ОЩЕ държави ще последват“, писа Тръмп в Туитър.

Историческата церемония се проведе на Южната морава пред Белия дом пред около 700 гости с участието на израелския премиер Бенямин Нетаняху, външния министър на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед ал Нахян и външния министър на Бахрейн Абдулатиф Ал Заяни. Първоначално Тръмп направи кратко изявление от балкона. „Израел, ОАЕ и Бахрейн ще установят посолства, ще разменят посланици и ще започнат да работят заедно като партньори. Те са приятели“, декларира президентът на САЩ. "Ние сме тук, за да променимхода на историята. След десетилетия на разделение и конфликти, ние отбелязваме зората на един нов Близък След това думата бе дадена на всеки от тримата високи гости.

След изказванията израелският премиер Бенямин Нетаняху подписа споразумения с външния министър на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед ал Нахян и външния министър на Бахрейн Абдулатиф Ал Заяни. Освен това те подписаха и тристранен документ в допълнение към двустранните. Споразуменията заедно са наричани "Авраамските споразумения", като Тръмп ги преподписа като свидетел. Те засягат нормализацията на отношенията във всички области – от въздушния транспорт до установяването на посолства и сигурността, изтъкна Фокс нюз.

ОАЕ и Бахрейн стават съответно третата и четвъртата арабска държава, които предприемат подобни стъпки за нормализиране на връзките с Тел Авив, след като Израел подписа мирни договори с Египет през 1979 г. и с Йордания през 1994 г.

Президентът Тръмп заяви пред телевизия Фокс, че и други страни „искат да се присъединят“ и че той вярва, че евентуално и палестинците ще се присъединят. „Ще имате мир в Близкия изток“, заяви Тръмп. Той допълни, че страните, вкл. и Иран, всъщност стигат до една точка, когато искат да постигнат сделка. „Те не искат да го кажат външно. Те искат да направят сделка“, изтъкна той. Тръмп допълни, че са в напреднала фаза подобни споразумения с още пет-шест държави. Той не пожела да ги назове поименно.

Обединяването на Израел, ОАЕ и Бахрейн отразява общата им загриженост за нарастващото влияние на Иран в региона и стремежа му към разработването на балистични ракети. "Вместо да се фокусират върху минали конфликти, хората сега са фокусирани върху създаването на бъдеще, изпълнено с безкрайни възможности", заяви старшият съветник на Белия дом Джаред Къшнър. Къшнър помогна за договарянето на споразуменията и се опитва да убеди повече държави от Персийския залив да постигнат подобни споразумения с Израел. Една от целите на Белия дом е Оман, чийто лидер разговаря с Тръмп миналата седмица, отбелязва Ройтерс и допълва, че следващата е Саудитска Арабия - най-голямата арабска сила в Персийския залив.

Споразуменията за нормализиране на отношенията между Израел и ОАЕ и Бахрейн бележат пътя към края на регионалния конфликт, заяви съветникът на Тръмп и негов зет Джаред Къшнър, цитиран от ДПА.

"Мисля, че това, което виждате сега, е началото на края на израелско-арабския конфликт", каза Къшнър по телевизия Ен Би Си. По думите му споразуменията ще "направят Близкия изток много по-стабилен в дългосрочен план". Според него палестинският въпрос "не е толкова сложен, колкото казват някои". Самият Тръмп заяви, че палестинците в крайна сметка ще се присъединят към сделка за мир с Израел, като напомни, че техните финансови и политически поддръжници от Залива също започват да градят връзки с еврейската държава. "В крайна сметка палестинците също ще се присъединят. В противен случай ще останат на сухо", каза той по телевизия Фокс нюз.

Президентът Тръмп заяви, че няма да има "никакъв проблем" американски изтребители Ф-35 да бъдат продадени на ОАЕ въпреки съпротивата на Израел, предаде Франс прес, цитирайки Фокс нюз.

Той направи изявлението преди церемонията в Белия дом. "Лично аз не бих имал никакъв проблем с това, не бих имал никакъв проблем да им продам Ф-35“, каза президентът по Фокс нюз броени часове преди церемонията по подписването, подчертавайки, че такъв договор би създал много американски работни места.

Подобни статии