Тука има, тука няма занималня

В пандемията целодневното обучение трябва да е по желание

Занималня или забавачка. Зависи от населеното място, училището, доходите на родителите, поведението на децата. Идеята е целодневното обучение да обедини двете в едно.

Там децата подготвят домашните си за следващия ден с помощта на професионалист, а също така получават грижа, докато родителите им работят. Ето защо за семействата това е абсолютна необходимост. Затова  целодневното обучение за децата от 1-ви до 4-и клас е задължително и вплетено в закон.

Но явно  не е за всички. В големите градове и училища е проблем да се намерят стаи и преподаватели, затова след втори клас паралелките са смесени. Някои родители пък могат да си позволят частна, други са принудени да отпишат децата от държавната, защото не се вписват в средата. Казуси много, а пандемията отвори нови. Извънредната ситуация  наложи училищата да вземат извънредни решения. Някои прекратиха целодневното обучение. Родителите проявиха разбиране и търпение. Сега, ден преди отварянето на училищата, са изправени на нокти и не знаят какво да правят.

В много от случаите паниката е излишна. Не е нужно всяко нещо да се обяснява, повтаря и раздробява до най-малкия детайл. След като няколко пъти е казано и написано, че се възобновява присъственото обучение за най-малките, нормално е да стартират и занятията в занималните. При нас все някой нещо не е разбрал, не е чул, не е доволен. Бунтуваме се, когато децата стоят вкъщи и минат на дистанционен режим. Оплаквания валят и когато им се даде възможност да ходят на училище. Няма угодия. Право на родителите е да търсят информация и да очакват обратна връзка с учителите. И там, където е целодневното обучение е било прекратено по решение на училището, трябва навреме да им се обясни кога ще стартира то. Всякакви други претенции са неоснователни.

Друг е въпросът, че проблемът със смесването на паралелки  в една занималня остава в много от училищата. Това увеличава риска от разпространение на заразата и много от родителите предпочитат децата им да не я посещават по време на пандемия. Затова трябва да придобият правото да пускат децата си  по желание поне докато трае извънредното положение. Сега, в заявлението за спиране от занималня, няма срок и семействата губят право изобщо да я ползват. От друга страна, в случай че не я посещава, а вече е записано, хлапето получава отсъствие. В това отношение разяснение „отгоре“ би било не само полезно. Такова дори е наложително. Иначе училищата остават с вързани ръце, а извинените и неизвинените отсъствия чупят  рекорди.

 

Подобни статии

 • Бившият президент Плевнелиев захапа новия президент: бутал ни към казахските степи

  Бившият президент Плевнелиев захапа новия президент: бутал ни към казахските степи

  С действията си Румен Радев бута България на Изток към казахските степи.Това заяви днес бившият президент Росен Плевнелиев. „Когато през целия мандат Радев говори, че Крим е руски, това е съзнателна политика. Той се опитваше да омаловажи санкциите спрямо Русия. През целия си мандат той се движеше по опорните точки на руското външно министерство. Хора в неговия инициативен комитет са путинисти, много са бивши членове на ДС. Американците трябва да са наясно накъде ни бута Радев, който винаги е поставял под съмнение европейското единство спрямо Русия“, изброи бившият президент. 

  45
 • Д-р Цветеслава Гълъбова: Откритите преговори за кабинет не са цирк, а крачка в правилна посока

  Д-р Цветеслава Гълъбова: Откритите преговори за кабинет не са цирк, а крачка в правилна посока

  Откритите преговори за кабинет не са нито цирк, нито театър, крачка в правилната посока. Това коментира пред Дарик радио директорът на Държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“ и член на Инициативния комитет на президента Радев д-р Цветеслава Гълъбова.

  91
 • Илиян Василев: Дискусията между партиите на тема енергетика прилича на коалиционна психотерапия

  Илиян Василев: Дискусията между партиите на тема енергетика прилича на коалиционна психотерапия

  Дискусията по темата „Енергетика“, инициирана от „Продължаваме промяната“ с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ прилича на коалиционна психотерапия. Това заяви в интервю за БГНЕС енергийният експерт, анализатор и дипломат от кариерата Илиян Василев. Той определи разговорите като „важни, интересни, създаващи илюзията за интеграция на зрителя, така че той да се чувства част от един много дискретен и поверителен процес“.

  112