Турски учени алармират за опасност от намаляване на кислорода в Мраморно море

Турски учени алармират за нова опасност в Мраморно море, свързана с липсата на кислород, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Според доц. Мустафа Юджел, заместник-директор на Института по морски науки на Близкоизточния университет, положението с недостига на кислород ще продължи да се влошава.

По думите му фактът, че морската слуз вече е незабележима с просто око, не означава, че проблемът е изчезнал.

"Има много сериозен проблем с недостига на кислород. По-специално през настоящия месец липсата на кислород значително се задълбочи", казва той.

По думите му продължава проблемът с наличието на големи количества азот и фосфор в това вътрешшно море на Турция, които са и причина за образуването на морска слуз. Задълбочаването на проблема може да доведе до загиване на морска фауна и прекомерно разрастване на водораслите.

Турските власти се заеха с прочистване на морската слуз в Мраморно море това лято, като същевременно предприеха дейности по вкарването на кислород на дълбочина във водата, опасявайки се, че проблемът ще породи тежки последствия за риболова и туризма и може да засегне и близките морета - Черно, Егейско и Средиземно море.

Подобни статии