Турски учени: Не само Мраморно, но и Черно море е в опасност заради глобалното затопляне

Не само Мраморно море е в опасност, а и Черно море, където глобалното затопляне също застрашава морския живот, алармират турски учени, цитирани от "Хюриет дейли нюз" и други местни медии.
В резултат на глобалното затопляне температурата на водата в Черно море нараства анормално, поради което морските биоми са под огромна заплаха, предупредиха специалистите.

Научно изследване на екип, оглавяван от директора на Института по морски науки към Близкоизточния университет Мустафа Юджел, показва, че температурата на водата на Черно море се е повишила с два градуса по Целзий през последните 60 години поради изменението на климата. Ако не бъдат взети мерки, екосистемата на морето ще понесе необратими последствия.
Според учения Черно море е едно от моретата в Европа, които са най-силно засегнати от глобалното затопляне и човешките фактори.
Поради затоплянето на Черно море ще се измени цялата система на океанските течения, казва Юджел. Това положение ще доведе и до достигането до повърхността на аноксидните (безкислородни) води, твърди той.
Турция се изправи пред незапомнен по мащаб проблем с морската слуз в Мраморно море това лято. Властите успяха да прочистят повърхностния слой слуз, преди явлението да се разрасне допълнително, но учени в страната предупредиха, че макар и морската слуз вече да е незабележима с просто око, проблемът не е изчезнал. Те обясняват, че той произтича от липсата на кислород и наличието на големи количества азот и фосфор в това вътрешно море на Турция, което е и причината за образуването на морска слуз.

Подобни статии

 • Сняг и студ до –15 градуса ще има в следващите няколко дни

  Сняг и студ до –15 градуса ще има в следващите няколко дни

  През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт. През нощта облачността от северозапад ще се увеличи и в Западна България, както и в отделни североизточни райони ще има валежи предимно от сняг. През деня в по-голямата част от Южна България ще превалява сняг, на места в низините примесен с дъжд. След обяд от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Това сочи прогнозата на Националния инстут по метеорология и хидрология (НИМХ).

  67
 • Миналата година е била шестата най-топла в света, откакто се води статистика

  Миналата година е била шестата най-топла в света, откакто се води статистика

  Миналата година е била шестата най-топла, откакто се води статистика, причинявайки екстремни метеорологични явления по целия свят и подкрепяйки доказателства за дългосрочното затопляне на земното кълбо, съобщават световните агенции, като се позовават на анализ на американската Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) и НАСА.

  115