Творби на Фрида Кало и Пиер Сулаж бяха продадени за рекордни суми на търг на "Сотбис" в Ню Йорк

Редки картини на мексиканката Фрида Кало и французина Пиер Сулаж бяха продадени на търг на "Сотбис" в Ню Йорк за рекордните за художниците суми от 34,9 милиона долара и 20,2 милиона долара, съобщават Франс прес и Ройтерс.

Очаквано автопортретът на легендарната мексиканска художничка "Диего и аз" (1949 ) - един от тези, на които на челото й се появява лицето на съпруга й Диего Ривера, подобри досегашния рекорд за нейна творба (8 милиона долара през 2016 г.).

Автопортретът на Фрида Кало освен това става най-скъпото произведение на латиноамериканското изкуството в историята на търговете. Досегашният рекорд принадлежеше на картината на съпруга й Диего Ривера - "Съперници" (1931), продадена от "Кристис" през 2018 г. за 9,76 милиона долара.

"Диего и аз" е емблематичен за автопортретите на Кало с напрегнат и загадъчен поглед, донесъл слава в целия свят на мексиканската художничка и икона на феминизма, която умира през 1954 г. на 47-годишна възраст. На този автопортрет лицето на Диего Ривера се появява на челото на Фрида, над тъмните й очи, от които бликат сълзи. Ривера, който по това време е близък с мексиканската актриса Мария Феликс, е изобразен с трето око - знак за мъките, които причинява на жена си.

Картината на Пиер Сулаж, прекарала над 30 години в частна колекция, е от червения период на 101-годишния френски художник, известен като майстор на черното. Продадена за 20,2 милиона долара след разгорещена битка между няколко купувачи, творбата от 1961 г. значително надхвърля предишния рекорд за произведение на Сулаж, постигнат през 2019 г. (9,6 милиона евро на търг в Париж).

Подобни статии