Тъжната лира на Орфей

"Орфей и Евридика" от Иван Б. Генов и с илюстрациите на Ясен Гюзелев излезе на 24 ноември.

На 30 ноември е премиерата на "Орфей и Евридика" от Иван Б. Генов и с илюстрациите на Ясен Гюзелев, съобщават издателите от "Колибри". Събитието ще се състои в "Каза либри" с участието на авторите, както и Кирил Златков и Георги Лозанов. Самата книга е на пазара от 24 ноември.

В любовната си мъка Орфей забравил за видените ужаси, седнал, настроил лирата си и запял тъжна песен, с която замолил Хадес да му върне любимата, прекрасната нимфа Евридика. Младежът сърцераздирателно изливал тъгата и отчаянието си и умолявал страшния подземен цар или да му позволи да изведе жена си обратно в света на живите, или, макар че сам той бил жив, да го пусне завинаги при мъртъвците, за да остане с любимата. Така вълнуваща била трагичната му песен, че се разплакали дори безжизнените души на умрелите.

Иван Б. Генов е роден през 1956 г. в София. Завършва класическа филология в СУ "Климент Охридски" и специализира византология в Мюнхен. Бил е преподавател по старогръцки и латински език, и антична култура в Класическата гимназия в София, където е бил и заместник-директор. Преподавал е гръцка палеография в Софийския университет. Дългогодишен преводач е на най-високо равнище на правителствата на България и Гърция. Работил е дълги години и като преводач и редактор на художествена литература, основно от и на новогръцки, както и от немски език. Занимава се със старогръцката митология, като е редактирал из основи класическия труд "Старогръцки легенди и митове" на Н. А. Кун.

Подобни статии