Тъмните дебри на електромера

За пореден път от ерепетата искат поскъпване на тока за бита и най-вече на нощната тарифа (виж тук). Едно от предложенията, и то на най-голямото от тези засега феодални владения, е за скок от 44%.

Цялата работа върви към изравняване на цената на тока, независимо дали го ползваме през нощта или посред бял ден. Това е и една от основните мечти на монополистите, оправдавани с мантрата, че така било почти във всички други страни от ЕС.

У нас обаче още не само не сме достигнали нивото на стандарта на живот на народите от останалите страни от Евросъюза, но ускорено изоставаме. При това положение за много домакинства спестяването на всяка стотинка от битовите сметки е от значение. Не е тайна, че дори да нямаме проблеми с плащането на тока, сме свикнали да пускаме пералнята и бойлера през нощта и така да намалим разходите си. Някои от най-бедните хора дори готвят около полунощ, само и само електромерът да навърти по-ниска сметка. С изравняването на тарифите те ще бъдат принудени да се върнат с повече от половин столетие назад и да разчитат на дърва или каквото им попадне друго за гориво в кухнята. Трябва ли да се допуска подобна мизерия? Нали смятаме електроенергията за една от най-екологичните, а се предлага нощната тарифа да остане само спомен от тъмните дебри на електромера.

От друга страна, е редно да попитаме - докога трите ерепета ще са монополисти в заделените им още преди 20 години райони? Къде е широко рекламираната от последния кабинет либерализация на пазара на електроенергия? Защо не се конкурират в цялата страна и да предлагат изгодни оферти за потребителите? Явно засега либерализацията на пазара си остава само нещо като лозунгите от времето на соца за светлото бъдеще. Вярно е, че пълното освобождаване на пазара и излизането на него на битовите потребители не може да стане, без да се въведат правила за защита на енергийно бедните. А те в първата по бедност от над десетилетие страна в ЕС не са никак малко. За това време пак само се говореше какво трябва да се направи, но за пореден път нещата си останаха само в сферата на добрите пожелания и, разбира се, на предизборните дандании.

Не на последно място ерепетата искат шоково поскъпване на тока, но не осигуряват високо качество на услугата си. Дори в столицата на страната има места, и то смятани вече за престижни за живеене, където електрозахранването спира почти всеки ден. Повече от ясна е необходимостта от изграждане на повече трафопостове, но от ерепетата винаги гледат да не направят нужните инвестиции. Стигне ли се обаче до закъснение при плащането на сметката - много бързо отвинтват бушоните на абоната.

Подобни статии