Търговище с най-висока смъртност от инфаркт

Най-висока смъртност от миокарден инфаркт е имало в област Търговище. Това показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи за 2019 г., предоставени за проекта „Индекс на болниците", на clinica.bg.

През 2019 г. с диагноза „инфаркт“, в болница са постъпили 11 644 души, като 7.7 на сто от случаите са завършили фатално по време на лечението.

Най-ниска е смъртността в Монтата – 4.5%, при 331 хоспитализации.  Под и точно 6% е бил леталитетът в още шест области – Благоевград (5.7%), Варна (5.3%), Пловдив (5.8%), Силистра (5%), София град (6%), Ловеч (6%) . Само за една година в страната има области, в които леталитетът от остър инфаркт се променя с няколко процента, като в областите Смолян и Търговище се покачва, а в Добрич – намалява. Застаряващото население е един от рисковите фактори не само за развитието, но и за изхода от лечението на сърдечно-съдови заболявания.

Влияние върху изхода на лечението оказват още редица фактори като времето, за което пациентът е достигнал до лечебното заведение, кадровата обезпеченост на лечебните заведения, квалификацията на медицинските специалисти, както и начинът на лечение. Достъпът до лечение е друг фактор, който влияе върху изхода от острия инфаркт. В страната през 2019 г. е имало 58 катетаризационни лаборатории, те са били разположени в 24 области, съобщава clinica.bg.  

Подобни статии