Търновският университет разкрива филиал в Северна Македония

Снимка: ВТУ Делегация на ВТУ през 2017 г. посети МСУ в Св. Николе.

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде първият български ВУЗ със свой филиал в Република Северна Македония.

Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов съобщи, че лично министър-председателят на южната ни съседка Зоран Заев се е ангажирал да подкрепи инициативата и да съдейства за успешната й реализация. Предложението трябва да бъде гласувано на следващото заседание на Министерския съвет на Северна Македония, което ще се проведе следващата седмица. „Ще се опитаме заедно, България и Република Северна Македония, да изградим отново мостовете, които бяха разрушени”, коментира проф. Бонджолов.

Филиалът на ВТУ ще бъде разкрит към Международния славянски университет в град Свети Николе. Близките отношения между двата ВУЗ-а, българския и македонския, са от 2017 г., когато делегация на ВТУ посети МСУ и беше сключена спогодба за обучение и обмен на студенти и преподаватели. Търновският университет тогава прие да обучава по своите магистърски и докторски програми с предимство и при по-облекчени условия предложените от славянския университет кандидати.

Подобни статии