Търси се... Коледния Прасчо

„Егмонт“ радва почитателите на Дж. К. Роулинг с премиера на нова детска книга на 12 октомври

Световната премиера на „Коледния Прасчо“ е на 12 октомври.

Датата е 12 октомври – световна премиера на новата детска книга на обичаната писателка Дж. К. Роулинг. У нас „Коледния Прасчо“, преведен на повече от 20 езика по цял свят, излиза с логото на „Егмонт“.

Сред страните, до които се нарежда България, са Австралия, Бразилия, Великобритания, Индия, Италия, Канада, Нова Зеландия, Тайланд, Япония, с което инициативата придобива глобални мащаби.

Коледния Прасчо не е Мечо Пух, въпреки че мнозина ще си помислят точно това. А Джак не е Кристофър Робин, както ще си помислят същите. Няма общо и с Хари Потър. Ако имаше, мисията му щеше да е къде по-лесна. той обаче не владее магиите и трябва да се справи сам с предизвикателствата.

„Коледния Прасчо“ разказва трогателната история за любовта на едно момче към най-ценната му играчка и приключенията, на които е готово, за да я открие отново. Това е самостоятелна творба, която не е свързана с творчеството на Дж. К. Роулинг досега, и е подходяща за деца над 8 години. Но в същото това време е приказка, която цялото семейство ще обикне.

Малко повече за сценария: Джак обича своята детска играчка Дър Пиг. Дър Пиг винаги е бил до него, и в добро, и в лошо. Докато веднъж на Бъдни вечер не се случва нещо ужасно – Дър Пиг изчезва. Но Бъдни вечер е нощ на чудеса и загубени неща. Нощ, в която всичко може да оживее, и играчките дори. А най-новата играчка на Джак – Коледния Прасчо, макар досаден заместител на Дър Пиг, има смел план. Заедно с Джак да се отправят на вълшебно пътешествие и да потърсят изгубеното, за да спасят най-добрия приятел, който момчето познава...

„Щастливи сме, че българските читатели ще се запознаят с Джак и Коледния Прасчо едновременно с връстниците им по цял свят. На малчуганите и техните родители предстои едно вълнуващо пътешествие. На тези, които познават силата на перото на Дж. К. Роулинг, както на читателите, които имат уникалната възможност за първи път да се докоснат до нея, книгата ще дари незабравими моменти на споделено щастие във вълшебния свят на „Коледния Прасчо“, споделят издателите от „Егмонт“.

„Коледния Прасчо“ е първият детски роман на Дж. К. Роулинг след поредицата за Хари Потър и следва нейното блестящо завръщане към творчеството за деца след миналогодишната приказка „Икабог“, публикувана безплатно онлайн по време на ограничителния режим, предизвикан от разпространението на вируса Ковид-19. Всички приходи на писателката от „Икабог“ бяха дарени на благотворителния ѝ фонд Volant, за да подпомогнат уязвими групи, засегнати от пандемията, причинена от вируса. Дж. К. Роулинг очаква с нетърпение да се завърне към по-младите читатели с появата на „Коледния Прасчо“.

Книгата ще излезе с красивите черно-бели илюстрации и декоративни елементи на талантливия художник Джим Фийлд, носител на множество отличия за творчеството си.

Дж. К. Роулинг е автор на седемте книги от поредицата „Хари Потър“, продадени в над 500 милиона екземпляра тираж, преведени на 80 различни езика и превърнати в 8 касови филма. Роулинг написва и три допълнителни издания с благотворителна кауза, сред които и „Фантастични животни и къде да ги намерим“, което впоследствие вдъхновява нова филмова поредица. Приключенията на Хари като възрастен се превръщат в театрална постановка – „Хари Потър и прокълнатото дете“, която авторката пише заедно със сценариста Джак Торн и режисьора Джон Тифани.

През 2020 г. Дж. К. Роулинг публикува и детската приказка „Икабог“, първоначално достъпна безплатно онлайн по време на локдауна, а впоследствие авторката дарява всичките си приходи от авторски права на благотворителната си фондация Volant в подкрепа на рисковите групи, засегнати от пандемията от Covid-19.

Роулинг е носител на редица награди и отличия за творчеството си, включително и за криминалните романи, които пише под псевдонима Робърт Галбрейт. Подкрепя хуманитарни каузи чрез фондацията си Volant и е основател на международната благотворителна организация Lumos.

Откакто се помни, Дж. К. Роулинг е искала да бъде писател и се чувства най-щастлива, докато твори. Живее в Шотландия със семейството си.

Илюстраторът Джим Фийлд започва кариерата си като дизайнер на персонажи и анимационен режисьор, развиващ се предимно в областта на рекламата и музикалните видеоклипове. Днес е световноизвестен и награждаван илюстратор на детски книги, сред които Oi Frog!, The Lion Inside и Rabbit and Bear. Работил е заедно с Майкъл Морпурго и Дейвид Бадийл. Автор е и на двуезичната илюстрована поредица Monsieur Roscoe. Книгите му са издавани по целия свят и са преведени в над 30 държави. Израснал е в Фарнборо, а днес живее в полите на Париж, заедно със съпругата си и дъщеря си.

 

Подобни статии