Убиецът е социопат, профилът му е като на извергите от Сотиря и Русе

 

Убитата Андреа Асенова е била млатена с тръба, душена, изнасилена и заклана. Тези потресаващи подробности за убийството на 18-годишното момиче от Галиче разкри в понеделник окръжният прокурор на Враца Десислав Начков. Това стана на съвместен брифинг с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, главния секретар на МВР Ивайло Иванов и главния прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев определи убиеца на единадесетокласничката като социопат. Профилът му е като на извергите от село Сотиря и Русе.
Според вътрешния министър Младен Маринов жестокото убийство на младото момиче е извършено „по подбуди, които по-скоро са присъщи на животни, а не на хора“. Министър Младенов обясни, че се е срещнал с хората в махалата, които са настръхнали срещу Аксел и семейството му. По негови думи полицейското присъствие в района ще остане засилено, за да се предотвратят подобни инциденти и ескалиране на напрежението. Кметът на Галиче Страхил Стоянов пък обещал видеонаблюдение на няколко места в селото.

Ако бяхме по-добре координирани и по-добре си говорехме, може би можеше да не се стигне до този тъжен, трагичен край”, каза Гешев и посочи, че въпреки че до голяма степен съдебната власт се намесва, когато вече престъплението е извършено, институциите ще положат усилия за по-добро взаимодействие и превенция на престъпления. Гешев съобщи, че започва политика на прокуратурата и МВР, които на територията на цялата страна ще анализират лица с две и повече висящи дела, не приключили съдебни производства и лица, които тормозят хората в малките населени места. По думите му те са известни на местната власт и не трябва да са на свобода, за да не се случват трагедии като тази в Галиче. „След като профилът на тези извършители е ясен и ако ние не можем да се справим с тях, значи трябва да си ходим и да дойдат някои други, които ще свършат работа“, каза още Гешев.

По думите на Начков непълнолетният убиец излязъл към 1 часа през нощта на 11 януари, след като вечерял боб в къщата на баба си, която е близо до дома на Андреа. 17-годишният Аксел Олегов забелязал, че прозорецът на стаята й свети и решил да отиде при нея, защото я харесвал. Намерил в двора стол, на който се качил и погледнал през прозореца. Видял, че Андреа е сама и спи със светната лампа. Тогава забелязал отворен прозорец на мазето, от който влязъл в къщата. Взел метална тръба и влязъл в стаята. Събудил я и казал, че иска да осъществят полов акт. Тъй като тя се развикала, той я ударил с тръбата в областта на лявото слепоочие. Момичето паднало на леглото, а Аксел започнал да го души, докато престанало да проявява признаци на живот. Тогава той я съблякъл и я изнасилил. После забелязал, че на масата в стаята има кухненски нож и решил за всеки случай да я намушка в областта на шията, за да я умъртви, тъй като се опасявал, че може да е жива и да разкаже за случилото се.
Ръгал я няколко пъти и й прерязал гърлото. След това видял мокри кърпи в стаята и ги използвал, за да избърше ръцете си и ножа. Съзрял портмонето на жертвата си, преброил в него 250 лева и го взел заедно с увития в мокрите кърпи нож.
По пътя изхвърлил ножа, прибрал се в къщи взел парите, а портмонето изхвърлил в кладенеца на двора. На сутринта Аксел отишъл в магазин в селото, като си купил маратонки, ръкавици и тонколона. Малко по-късно, около 10 часа, от Бяла Слатина си напазарувал таблет. Същия ден следобед е намерен в къщата, където живее, от служители на полицията.
Сам е показал на следователите къде е изхвърлил ножа, с който е заклал жертвата си, както и къде е изхвърлил портмонето и мокрите кърпи, които го уличават. От тялото на 18-годишната Андреа е взет вагинален секрет, който по безспорен начин доказва, че Аксел я е изнасилил.
Доказано е, че момичето е починало не от удушаване, а от кръвозагуба.

Подобни статии