Убиецът от Вюрцбург е лежал в психиатрия

Открити са ислямистки материали в общежитието на 24-годишния сомалиец, твърди "Билд"

Снимка: АП/БТА Полиция охранява мястото на инцидента във Вюрцбург

Неясен остава мотивът на предполагаемия извършител на нападението в германия град Вюрцбург, който в петък вечерта наръга пешеходци в централната част на 130-хилядния град, намиращ се на югоизток от Франкфурт. Три жени бяха убити при нападението, а петима души бяха тежко ранени - три жени, момиче и младеж. С по-леки наранявания са се отървали мъж и жена.

Нападателят - 24-годишен сомалиец, дошъл в Германия през 2015 година, бе задържан, след като полицията го е простреляла в крака.

Непосредствено преди атаката, извършена в магазин, нападателят попитал за нож, после взел един от близък щанд и започнал да мушка продавачката, като я ранил фатално. След това намушкал до смърт още две жени в магазина, преди да атакува хора в банка и на улицата.

"Мъжът, който живее във Вюрцбург, е улучен от полицейски куршум, но животът му е извън опасност", съобщи в Туитър полицията на провинция Долна Саксония, цитирана от Ройтерс.

Първоначалната информация бе, че преди инцидента нападателят е подлаган на психиатрично лечение. Имал е и проблеми със закона, но не е регистриран като евентуален екстремист.

Твърди се, че той е имал и предишни провинения, като през януари е заплашил с нож хора в приют за бездомници, съобщи прокурор. Не е имало пострадали при инцидента и обстоятелствата около него не са станали известни. По негови данни сомалиецът е влязъл в конфронтация по-рано този месец с човек при пътен инцидент. Това отново е довело до изпращането му в психиатрия, но той е бил изписан ден по-късно.

Регионалния вътрешен министър на Бавария Йоахим Херман, който в събота съобщи, че животът на двама от ранените е в опасност, потвърди за свидетелски показания, че убиецът е крещял по време на атаката "Аллах е велик" и че неотдавна нападателят е бил въдворен в психиатрична болница заради агресивно поведение, предаде ДПА.

В събота нападателят бе изправен пред съдия, който му нареди задържането му. Общественият защитник на обвинения дори смята, че е възможно клиентът му да се нарани в ареста, предаде ДПА.
"Забелязвам, че е в очевиден психологически шок", каза вчера адвокат Ханьо Шрепфер.
Заподозряният е в затвор във Вюрцбург и предстои да му бъдат повдигнати обвинения в тройно убийство, опити за убийство и причиняване на телесни щети на шестима души, наред с други. "Нуждая се да видя следствените документи възможно най-скоро", каза още Шрепфер. Това обикновено отнема 7-10 дни. "Трябват ми свидетелските показания". Преди това, казва той, няма смисъл да говори с клиента си за станалото.

Органите на реда във Вюрцбург откриха агитационни материали с ислямистки характер, свързани с групировката "Ислямска държава", в общежитие за бездомни - именно там е бил регистриран 24-годишният сомалиец, твърди германският вестник "Билд". Материалите са намерени в кофа за боклук, най-вероятно мъжът ги е изхвърлил преди нападението, се казва в статията.

Подобни статии