Участници и фенове на Олимпиадата в Токио - само с COVID ваксина

Участниците в Олимпийските игри в Токио догодина, както и всички фенове, които пристигат от чужбина, вероятно ще бъдат принудени да се подложат на ваксиниране при пристигането си в Япония, за да предпазят японската общественост, заяви в понеделник президентът на МОК Томас Бах след среща с новия премиер Йошихиде Суга.

Това беше и първа среща между Суга и лидера на световното олимпийско движение, както и първа визита за него в Япония след отлагането на Олимпийските игри.

"За да защитим хората и от уважение към японския народ, МОК ще положи големи усилия. Така че колкото се може повече хора- състезатели-олимпийци и посетители да пристигнат тук с поставена ваксина, ако дотогава е налична такава", каза Бах. Това ни прави уверени, че можем да имаме зрители на стадиона на Олимпиадата през следващата година и те да се радват на безопасна среда.

Посещението на Томас Бах продължи два дни и премина доста интензивно, в постоянни срещи и разговори. Целта му беше да бъде убедено японското общество, че Олимпиадата трябва да се проведе и това няма да вдигне риска от разпространение на COVID. Все още обикновените хора в Страната на изгряващото слънце не са напълно сигурни, че е подходящо време за състезания.

Иначе Олимпийските игри трябва да стартират на 23-и юли 2021-а година.

Евенуталното въвеждане на ваксина се разглежда като възможно след обявената миналата седмица успешна проба от Pfizer Inc., която може значително да помогне на МОК и на местните власти, за да дадат старт на Олимпийските игри. Напредък има и в бързите тестове.

Но някои спортисти и фенове от чужбина са почти сигурни, че ще се противопоставят на всеки натиск за задължително приемане на ваксината. Но Бах намекна по-рано, че може да бъде почти задължително и да се формулира като "олимпийска солидарност".

От друга страна наскоро Япония проведе бейзболни мачове с близо 30 000 фенове на някои стадиони. Също така се проведе и демонстративен турнир по гимнастика с 22 спортисти, пристигнали от чужбина, на която присъстваха няколко хиляди зрители.

В генерален план Япония беше пощадена от масовостта на заразата в Европа и Америка, като пътуванията отвън и навътре в страната са силно ограничени, а хората са задължени да носят маска при всяко излизане от дома си.

Нашето решение е да дадем старт на Олимпийските игри другото лято като доказателство, че човечеството е победило вируса'', заяви японският министър-председател Суга след срещите с Бах.

Подобни статии

 • Токио се стяга за олимпиада при пандемия

  Токио се стяга за олимпиада при пандемия

  Организаторите на олимпиадата в Токио се готвят да бъдат домакини на игрите през следващата година дори ако глобалната пандемия от коронавирус не е намаляла съществено. Това разкри изпълнителният директор на организационния комитет Тоширо Муто.

  212
 • Масово затварят магазини, които рекламират олимпийските игри

  Масово затварят магазини, които рекламират олимпийските игри

  Пет официални магазина, които предлагат рекламни материали и сувенири за олимпийските игри в Токио, ще бъдат затворени в началото на юни, а бизнесът е възпрепятстван от пандемията от коронавирус, която отложи Игрите за следващата година, съобщиха организаторите. Не е ясно дали тези магазини изобщо някога ще заработят отново.

  284
 • Отменят Олимпиадата, ако светът не овладее пандемията до 2021 г.

  Отменят Олимпиадата, ако светът не овладее пандемията до 2021 г.

  Председателят на Организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори заяви, че пренасрочените олимпийски игри в японската столица ще бъдат отменени, ако през 2021 година светът не се е справил с пандемията от коронавирус.

  173