Учени от БАН: Епидемията приключва до октомври или до края на 2021 г.

доц. Димитър Атанасов от НБУ

Ако ваксинационният план върви по план и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври - максимум до края на тази година. Тази прогноза направи проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките пред БНР.

Математикът изчисли и какъв би бил сценарият, ако хората у нас не се ваксинират. „Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията – значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса“, обясни проф. Огнян Кунчев. Прогнозата му предвижда, че  около 50 хиляди души ще са починали до средата на следващата година. „От тези 50 хиляди трябва да извадите тези 10 500, които дотук са починали“, посочи проф. Кунчев за този вариант. Той обясни още, че реално случаите на разболелите са много повече от тези, които са официално регистрираните. „Значи около 1 милион ги сложете, говорим грубо. На този 1 милион имаме 10 хиляди души починали. За да бъдат заразени останалите до 5 милиона, общият брой на починалите при такива без ваксинни стратегии са около 50 хиляди души. Това е реалността, няма какво да си затваряме очите“, пресметна още математикът. Той обясни още, че при изчисленията си не отчитат новите щамове, а поведението на вируса. Той подчерта, че прогнозите му са кратковременни. „Въпросът е в дългосрочен план човек, ако иска, да си планира живота“, допълни професорът.

Доц. Димитър Атанасов от Нов български университет представи математически модел за пандемията от коронавируса, който може да се прилага не само в България. Този модел е свързан с броя на нерегистрираните заразени с COVID-19, които остават извън официалните здравни статистики. "45 процента от потенциално заразените от коронавируса се откриват от нашата здравна система, а в началото на епидемията този процент беше между 23 и 32 процента, или една четвърт от случаите бяха откривани", коментира доц. Атанасов.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии