Учени от БАН тестват нова терапия за рак

Учени от БАН тестват иновативна терапия за лечение на рак. Тя е възможно най-щадяща за здравите клетки. Ръководител на проекта е докторант Мария Шрьодер, завърнала се от Германия, за да развива научната си кариера у нас.

Проучванията са съсредоточени върху ново вещество, синтезирано в Института по органична химия с център по фитохимия  към БАН, с изразено избирателно противотуморно действие. В ин витро експерименти то показва обещаващи свойства за прилагане в лечението на рак като алтернативен химиотерапевтик, тъй като унищожава злокачествените клетки, нанасяйки по-малко щети на здравите.

Мария Шрьодер е асистент в Института по молекулярна биология към Академията. Тя получава бакалавърската си степен от университета в Потсдам, Германия, след което се връща в България, за да специализира в сферата на молекулярната биология.

„Щастлива съм, че реализирам този проект именно в България. Това беше една от причините да се върна и да се присъединя към БАН, след като завърших обучението си в Германия. Исках да направя нещо значимо тук, да се уча от светила в науката, да обменям опит с истински професионалисти и хора на идеите, както и да работя с модерна апаратура, каквато Българската академия на науките несъмнено притежава. Най-зареждащата част от работата ми е да виждам промяната и реалното приложение на науката. Разработката на ново лечение или вещество е дълъг и труден процес, пълен с неизвестни, но мисълта на колко хора може да помогне е движещата сила за мен“, казва още Мария Шрьодер.

Подобни статии