Учени откриха роднинска връзка между викинги от Дания и Англия

Учени откриха роднинска връзка между викинги, починали преди около 1000 години в Дания и Англия, съобщи ДПА.

Скелетите на двамата мъже са били открити в двете държави преди няколко години. Изследване на взети от тях ДНК проби показва, че те са били роднини - били или полубратя, или чичо и племенник, обявиха от Датския национален музей.
Изложба, посветена на викингите, предстои да бъде открита в музея в Копенхаген на 26 юни и ще покаже и скелетите на роднините викинги.
Археолозите смятат, че единият скелет е на млад датски викинг от Отеруп на остров Фюн, който е бил убит в Англия и положен в масов гроб в Оксфорд. Неговият полубрат, племенник или чичо, чиито останки са открити в Отеруп през 2005 г., е водил фермерски живот.
След 850 г. много датчани се установяват в Англия като фермери. По същото време датски викинги атакуват английските брегове - нашествията започват през 793 г.
Английският крал Етелред Втори обаче организира масови кланета на датчани през 1002 г., а други умират при битки. Такава вероятно е била съдбата и на младия викинг от Фюн.
Неговите останки са открити през 2008 г. в Оксфорд заедно с тези на още 35 мъже, които са били убити и хвърлени в масов гроб.

Подобни статии

 • Доц. д-р Иво Топалилов: ЕС трябва да изработи ясно установени критерии за пряко финансиране на опазването и популяризирането на културното наследство

  Доц. д-р Иво Топалилов: ЕС трябва да изработи ясно установени критерии за пряко финансиране на опазването и популяризирането на културното наследство

  "Европейският съюз в момента участва под една или друга форма в прякото финансиране на опазването и популяризирането на културното наследство в страните-членки. Друг е въпросът по какъв начин се използват самите средства и каква е устойчивостта на продукта, който се получава. В този смисъл, ако политиката за пряко финансиране в този аспект продължи, трябва да се изработят ясно установени критерии, които да обхващат всичките страни-членки". Това каза за БТА доц. д-р Иво Топалилов, и.д. ръководител на Центъра по тракология "Проф. Александър Фол" към Института за балканистика с Център по тракология към БАН.

  301
 • Антична Рациария е богатство, което крие потенциал за целия Видински регион

  Антична Рациария е богатство, което крие потенциал за целия Видински регион

  Антична Рациария е един огромен обект, който има изключителен потенциал за развитието на Видинския регион. Това заяви доц. д-р Здравко Димитров, ръководител на разкопките в античния римски град, намиращ се край днешното село Арчар. Доц. Димитров участва в конференцията "Културно наследство - настояще и бъдеще", организирана от БТА във Видин, която е част от инициативата на медията "Българските гласове на Европа" с акцент върху опазването на културното наследство. Според археологът обектът има огромен туристически потенциал, въпреки че към настоящия момент е слабо познат като дестинация, а към него интерес проявяват предимно хора от научната общност. Античният град се намира почти на еднакво разстояние от градовете Монтана и Видин.

  169
 • Акад. Васил Николов: Важно е да се пише история, а не просто да си разказваме какво сме намерили тук или там

  Акад. Васил Николов: Важно е да се пише история, а не просто да си разказваме какво сме намерили тук или там

  Така трябва да бъде разказвано на съвременния човек за наследството ни, че да събуди у него представи за древността. Това каза в интервю за БТА археологът акад. Васил Николов.

  157