Учени с тъжна статистика за човечеството: COVID ни изяде 20 милиона години от живота

Всеки трети, загубил битката, е под 55 години

COVID-19 отне на човечеството над 20 милиона години живот. Това показват изследванията на Института „Макс планк“ за демографски изследвания, цитирани от „Билд“. Учените са определили на колко години са хората, починали от COVID-19, и по този начин доколко животът им е бил съкратен в сравнение със средната продължителност на живота.

Направени са изследвания на 1,2 милиона смъртни случая от 81 страни. „Хората в средата на своя живот и в ранна пенсионна възраст заемат голям дял от общо загубените животи”, заявява Микко Мирскиле, директор на института „Макс планк“ в Рощок. Микко Мирскиле ръководи заедно с Хектор Пифаре и Аролас от университета Помпе Фабра в Барселона международен екип за изследвания. Над 20 милиона години живот съответства на 270 хиляди пълни човешки живота, са изчислили учените. В глобален план 25 процента от загубилите живота си са хора над 75 години. 45 на сто от починалите от COVID-19 са между 55 и 75 години. Загубилите живота си хора до 55 години представляват 30 на сто от смъртните случаи. Данните показват, че три четвърти от починалите са хора под 75 години.
Резултатите са в противовес на широко разпространеното мнение, че коронавирусът засяга хора, които им остава малко години да живеят. Ето защо трябва да се вземат мерки и за защита на по-младите слоеве от населението, заявява Мирскиле. В икономически развитите страни делът на загубилите живота си хора над 75 години е наполовина, докато в страните, където заплатите са по-ниски, смъртните случаи сред населението до 55 години са повече. Според учените от институт „Робърт Кох“ починалите от COVID-19 мъже в Германия са загубили 11 години от живота си, докато жените - 8,1 години.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии