Учени ще преброяват популацията на моржовете от космоса

Британски учени работят по проект за преброяване на популацията на моржовете от космоса, съобщи Би Би Си. За целта се търсят доброволци, които да прегледат хиляди сателитни снимки и да преброят заснетите на тях моржове. Учените се нуждаят от актуални данни за броя на животните, за да преценят доколко този ключов полярен животински вид е засегнат от климатичните промени.

Моржовете са изключително зависими от морския лед, който бързо намалява през последните години. Морските бозайници използват ледените късове като платформи, на които си почиват и отглеждат поколението си.

"Наблюдаваме загуба на около 13 на сто от летния морски лед за десетилетие", каза Род Дауни, главен съветник в неправителствената организация Световен фонд за дивата природа. "Една от последиците от това е, че наблюдаваме как моржовете прекарват все повече време на сушата. А това води до други последици, сред които е голямо струпване на животни с вероятност новородените да бъдат стъпкани. Това се случва. Освен това хранителните запаси намаляват", обясни той пред Би Би Си.

Подобни статии