Учени установиха защо мидите се закрепват здраво за скалите

Снимка: Пинтерест За разлика от други миди, представителите на вида Patella vulgata не са трайно прикрепени към тяхната опора.

Не се опитвайте да откъснете мида от вида Patella vulgata от скалата й - тези мекотели с формата на китайска шапка и населяващи крайбрежията на Европа, дължат силата си на прикрепване на ултраустойчиво лепило, секретирано от организма им, предаде Франс прес, позовавайки се на британско проучване.

За разлика от други миди, представителите на вида Patella vulgata не са трайно прикрепени към тяхната опора. Въпросните морски коремоноги, наричани още обикновени лимпети, редуват фази на разместване и фиксирано прилепване според приливите и отливите, устоявайки на променящите се течения край хабитата им, както и на нападения от хищници.

Откъде обаче идва тази способност? След почти век изследвания, настоящото проучване за първи път изяснява биохимичните механизми в основата й.

Силата им на прикрепване - някои миди могат да устоят на тегло до 100 килограма, се дължи главно на временна прилепваща слуз, секретирана от тялото на нивото на "крачето" им, според проучването, което анализира 171 протеинови последователности на веществото. Досега се смяташе, че тя се дължи на механизъм на засмукване, въпреки че той продължава да участва в процеса.

Слузта - микс от вода, протеини и захари, е сравнима със секретите, отделяни от морските звезди, морските таралежи и анемоните, и позволява на мидите да се прикрепват здраво към влажни и хлъзгави повърхности.

"Познанието за състава и функциите на слузта може да вдъхнови ефикасни синтетични лепила за влажни повърхности, които ще бъдат биоразградими и ще намират приложение в медицината или селскостопанските хранителни продукти", казва Виктор Канг от университета на Кембридж, ръководител на изследването, публикувано в изданието на британската академия на науките "Proceedings of the Royal Society B".

Подобни статии