Ученическите автобуси в София скоро ще се движат в бус лентите

Предлагаме Столичният общински съвет /СОС/ да приеме решение, с което да изменим Наредбата за организацията на движение, така че след около месец и половина училищните автобуси да могат да се движат в бус лентите.

На 16 декември очакваме СОС да приеме промяната и преди коледната ваканция тя да стане факт, заяви на брифинг пред Столичната община председателят на СОС Георги Георгиев. Инициативата е на председателя на СОС Георги Георгиев, а докладът е със съвносители Малина Едрева, Симеон Колев от ГЕРБ-СДС и Карлос Контрера от "Патриоти за София".
В момента по бус лентите може да се движи само градският транспорт и автомобилите със специален режим на движение /линейките и пожарните/. По данни на Столичната община ежедневно около 100 училищни автобуса превозват около 2000 деца до училище и обратно до домовете на децата. Училищният превоз е общински и на частните училища. Целта на мярката по думите на Георгиев е да се подобри качеството на живот на тези 2000 деца и техните родители. Вторият ефект е повече родители да ползват училищният транспорт, което ще намали трафика.
Ролята на бус лентите е да осигуряват бърз и качествен градски транспорт. Училищният транспорт е вид обществен транспорт. Не очакваме риск от забавяне в разписанията на градския транспорт, каза Георгиев. Той съобщи, че ще бъде създаден регистър на база информацията от държавните органи и от училищата, който ще съдържа регистрационните номера на микробусите и автобусите за училищен превоз. Този регистър ще се свърже с базата данни на СДВР и ще се даде възможност тези автобуси да не бъдат глобявани, посочи председателят на СОС Георги Георгиев.

Подобни статии