Учениците с маски в коридорите, без маски - в клас

Стремим се към организация учениците да стоят колкото се може по-малко време в коридорите. Ще се настоява и за носене на маски извън класните стаи. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред Нова тв.

По думите му носенето на маски в коридорите е предпоставка да не се затваря цялото училище в случай на заразен с коронавирус. На този етап идеята е при болен ученик да се карантинира само съответният клас.

„В началото на всеки час ще има 10-минутна беседа с децата за препоръките“, обясни още Вълчев.
„Още юни месец имахме разговор с колегите министри от страните членки, всички ще стартират присъствено учението. Ще бъдем готови, когато има установени случаи на болни деца или учители, веднага да премине в електронна среда. Относително сепаритизиране на паралелките – вътре в паралелките не можем да осигурим дистанция, но може да приложим разделяне на класовете“, коментира просветният министър.

Вълчев заяви, че е възможен компромис при деца със заболявания. Само по медицински причини някои деца могат да си останат вкъщи и ще има компенсация с дистанционно обучение. Ще се изисква медицинска бележка за по-трайно отсъствие.

„Коментира се и темата за семейства, в които се живее с възрастни баба и дядо“, каза образователният министър. „Организационните мерки ще бъдат препоръчителни. Ние ще дадем отворен списък с препоръки“, посочи още той. Според Вълчев учителите са се справили добре с дистанционното обучение. Той смята, че е имало взаимопомощ между колегите. Има усилия да се обезпечават учителите. Предвижда се подпомагането на 30 лв. и 16% увеличение на възнагражденията. 

Подобни статии