Учениците в Пловдив ще учат онлайн още две седмици

Още две седмици в неприсъствена форма на обучение остават учениците от 5-ти до 12-ти клас от Пловдив, реши преди минути Областният кризисен щаб.

Решението е било взето изключително трудно. "Ето и днес отново увеличаваме леглата в болниците. Персоналът е наистина на края на силите си. Много трудно се взе това решение и имаше известни колебания", каза областният управител Дани Каназирева. Онлайн обучението е за всички ученици от 5-ти до 12-ти клас в цялата област. "След скока на заболеваемост на Ковид, в последните 4 дни задържаме заболеваемост от 650- 675 на 100 000 положителни на Ковид пациенти", каза д-р Димчева от РЗИ. По думите на Каназирева именно тази висока заболеваемост е била причината щабът да вземе решение да се удължи с централно решение от Щаба всички ученици от областта да преминат в онлайн обучение в следващите две седмици. "Уважавам аргументите на г-жа Иванка Киркова от РУО, но именно тази висока заболеваемост рефлектира върху тяхното здраве, но смятам, че не е времето сега противопоставянето и аргументите от едната страна лекарите, а от другата страна - всички останали", допълни областният управител.

"Аз гласувах въздържал се и всички вече знаят какви са мотивите. На първо място беше мотивът, че от МОН и държавата са предоставили няколко възможности, които аз многократно обяснявах. От друга страна аз не съм медицинско лице и наистина не разбирам от другия процес и в голяма степен приемам мотивите и подкрепям на първо място здравето. Но вече се притеснявам на кое място е образованието", заяви началникът на РУО - Пловдив Иванка Киркова.

"Болниците ни са пълни с пациенти, като голяма част от тях не трябва да бъдат в болници. Те са там единствено, защото са уплашени. Те са жестоко, жестоко уплашени", заяви собственикът и управител на една от частните болници в Пловдив проф.д-р Илиян Дойков. Той даде пример с пациентка, която е преглеждал, защото била изключително зле. Тя нямала находка, че е с пневмония, но буквално умирала пред очите му. Била приета в болницата, а час - два по-късно, когато той отишъл в стаята й, за да я види как е, я намерил да си гледа сапунката по телевизията и била много добре физически. "Тя заема място на човек, който наистина има нужда", заключи той, като призова медиите да не пишат само за смъртните случаи, а да дават и позитивното в ситуацията.

Подобни статии