Училищата също ще могат да осигуряват тестове, за да върнат по-големите ученици в клас

Ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от пети клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди Министерството на образованието и науката (МОН) да е предоставило безплатни. Това ще бъде разрешено с нова заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката, която ще актуализира действащите в момента Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

Промените вече са подготвени в МОН и са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването, съобщи пресцентърът на МОН.
Частните училища, които са регистрирани в българската образователна система, получиха безплатни тестове за децата от първи до четвърти клас и ги върнаха в клас едновременно с всички останали. Междувременно в МОН постъпиха няколко устни и писмени запитвания от частни училища, които имат възможност сами да купят тестове за по-големите ученици, за да възстановят изцяло присъственото обучение, без да чакат доставка от държавата. На всички тях е отговорено, че това може да стане след промяна в Насоките, утвърдени със спомената заповед на двамата министри. Очаква се самата промяна да стане факт в близките дни, информират от МОН.

Подобни статии