Учители не щат на работа, не искали да пренасят заразата у дома

С оглед на растящия брой новозаразени от коронавирус и бавните темповете на ваксинация учители и родители смятат, че е рано учениците да се върнат в кла и да се разпуснат мерките, това посочват в своя декларация двете неформални обединения Родители за безопасно образование и Учители за безопасно образование. Педагозите са притеснени, че могат да пренесат заразата у дома и затова предпочитат след пролетната ваканцията да продължат с онлайн обучението.

„Ваксини не могат да ни защитят на 100%, а ни предпазват от тежко изкарване на вируса. Не е доказано дали имунизираният не може да пренася вируса. Ваксините не ни дават сигурност, че няма да пренесем вируса вкъщи и да заразим близките си“, обясни учителката Лилия Стоянова. Оказва се, че все още има и учители, които са заявили да бъдат ваксинирани, но техният ред не е дошъл. Има и такива, които са пожелали допълнително да получат имунизация, но и те чакат своят ред. Стоянова отбеляза, че има значителен ръст на заболелите ученици и деца. „С новия щам децата също боледуват и то тежко. Според мен най-важно е здравето. Данните са притеснителни, ние сме пресечната точка на много домакинства и е логично да искаме да продължим онлайн“,каза още тя. Според Лилия и останалите учители от групата средата в училище не е безопасна. „Липсва вентилация в помещенията, не може да се спазва дистанция. Мерките в училищата не работят. Училище и заведения са основен двигател на заразата. Никъде не е безопасно към момента, масово не се спазват мерки и шансът да се заради човек е голям“, коментира учителката.

Според Цветина Петрова от Родители за безопасно образование връщането на учениците на 12-и април е твърде дано и определи решението за разпускане на мерките като безотговорно. „Това ще струва стотици човешки животи, кой ще поеме тази отговорност. Всеки един човешки живот е вселена на някого, тези хора на са статистика. Стряскащо е, ако някой гледа на живото по този начин“, каза тя и допълни, че поведението на обществото трябва да се промени и да се спазват мерките.

Двете неформални обединения смятат, че скокът на новите случаи за последния месец не е предпоставка за разхлабване на мерките. Те посочват, че броят заразени деца (0-19) се е увеличил от 8745 на 11 940 или 36,54%,, а общият брой на установените случаи на заразени се е увеличил от 247 038 на 330 250 или 3,68%. Броят починали за последния месец пък е нарастнал от 10 191 на 12 913 – 26,71%. „Заболяемостта расте, а темповете на ваксинацията са бавни. България е на челни позиции по смъртност и заразяване, но сме на дъното в класациите по направени имунизации. Ваксинационна кампания върви толкова бавно, че ако върви с такива темпове и ако заразяването на хората продължат със същата сита, не виждам изход от кризата“, допълни Цветина Петрова.

Подобни статии