Удря ни магнитна буря със суперсила

Изригването вдига кръвното и пулса, предизвиква аритмии

Мощна магнитна буря  със суперсила удари Земята. Тя е една от най-мощните  през последните години и ще затихва през следващите два дни, съобщи на сайта си Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт на Руската академия на науките. Слънчевата буря започнала неочаквано. Последното изригване беше регистрирано в края на ноември, а силата му усетихме точно на  Хелоуин.   

Смущението на магнитното поле се трансформира до сериозна магнитна буря с К индекс 7 от 9-балната скала, отбелязват  от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. На територията на България достигнатите стойности са по-ниски и до момента не превишават К 6. В следващите два дни бурята постепенно ще затихва. Полярните сияния ще се наблюдават и на по-ниски ширини (до около 50 градуса г.ш.). Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи”, коментират още от института.

Слънчевите бури представляват масивни изригвания на радиация от слънцето, които изпращат заредени частици към земята. Когато са насочени директно към Земята, най-мощните изригвания могат да пречат на радио- и сателитните комуникации. При „избухването“ си слънцето изпраща заредени частици към Земята с огромна скорост - от 1,6 милиона километра в час. Обикновено те достигат до Земята за няколко дни.

Магнитните бури предизвикват промени на физиологичните параметри в човешкото тяло като пулс и кръвно налягане. Те могат да причинят аритмии, главоболие, смущения в съня и др. Възможно е да предизвикат смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката, отбелязват от научния сайт meteobalkans.com. Специалистите съветват при геомагнитни бури хората да залагат на повече плодове и зеленчуци и да приемат повече течности. Не е препоръчително продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Подобни статии