Удължават с година сертификатa за ваксина

Пускат инжекции срещу новите варианти догодина

Текст под снимка: Очаква се действието на сертификатите да бъде удължено.

Европейската комисия обмисля удължаване на действието на сертификатите за имунизация срещу коронавирус с още една година. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Сертификатите са единен европейски документ с едногодишна валидност, предполагам, че скоро ЕК ще вземе решение служебно да се удължи действието им с още минимум една година. Наближава времето, в което ще изтече сертификатът на първите ваксинирани. Скоро ще трябва да се вземе решение, предполагам, ще стане ясно в рамките на месец октомври“, коментира той пред bTV.
Издаването на сертификат за поставена трета игла вече е факт, съобщиха източници от „Информационно обслужване“ и големите болници.
Вече има данни, че не е нужно всички да си поставят бустерна доза от ваксинитe срещу коронавируса, каза още Кунчев. Голяма част от напълно имунизираните са си изградили антитела, които ще им осигурят защита една, може две и повече години. България има проблем с първа и втора игла, нека после да мислим за трета, смята той. По думите му за локдаун може да се мисли, ако заболелите за 14 дни минат 500 на 100 000, защото тогава ще има проблем за болниците.

Данните показват, че 11,5% от заразените за деня са ваксинирани. Четирима имунизирани са загубили битката с вируса, сочи справка в Единния информационен портал. Според доц. Кунчев няма пробив във ваксината при наличие на средно 2% починали ваксинирани. Става въпрос за възрастни хора с много придружаващи заболявания. При тях изграждането на имунитет след ваксиниране е доста по-затруднено, разясни още той.
„Ваксините предпазват от смърт. За периода март - септември у нас са починали 10 173 души. От тях ваксинирани са били само 78 души. Това е 0,77% от всички починали”, обясни пред Нова телевизия пък епидемиологът проф. Мира Кожухарова. 93% от хоспитализираните с COVID-19 у нас не са ваксинирани. От началото на пандемията България е изгубила 12 деца. Факт е, че 10 от тях са били с документирани придружаващи заболявания”, добави Кожухарова. Очаква се през следващата година да получат одобрение адаптирани ваксини спрямо актуалните варианти на коронавируса, заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Над 35% от учителите с поне една игла, 211 паралелки под карантина

211 паралелки и групи в детските градини са карантинирани заради COVID-19. Toва съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при откриването на академичната година в Медицинския университет в София. „Следим ситуацията всеки ден. Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение“, посочи министърът. Повече от 35% от учителите са ваксинирани поне с една игла. Карантинираните продължават да са под 1%. Най-много са те във Видин - 1,58%, а най-малко във Враца - 0,26%. При учениците ситуацията засега е спокойна - тези, които учат от дистанция заради заболяване или контакт, са по-малко от предишната седмица - 0,63%. „Това, което в момента се очертава - едно второ плато, което е малко по-високо от ситуацията на 15 септември. Много е важно следващите две седмици как ще се развият нещата“, коментира служебният министър. При продължаване на нарастването ще се преминава към електронно обучение на ротационен принцип, като се редуват паралелки, за да се намали броят на децата в училищата и градините.

Подобни статии

 • Най-новото от ситуацията с коронавируса по света през изтеклите седем дни

  Най-новото от ситуацията с коронавируса по света през изтеклите седем дни

  Броят на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в света надхвърли 360 милиона, а броят на починалите - 5,62 милиона, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Според данни, публикувани от нея снощи, досега са регистрирани 360 578 392 заразени и 5 620 865 починали. През последното денонощие броят на заразените се е увеличил с 3 395 352, а на починалите - с 10 176, уточни в седмичната си справка БТА.

  48
 • Откриха нов подтип на Омикрон

  Откриха нов подтип на Омикрон

  За нов подтип на варианта Омикрон съобщиха учените. Той вече носи името BA.2 и се разпространява в десетки страни по света, сред които Дания, Обединеното кралство, Индия и Швеция. За първите 10 дни на януари е бил открит у над 400 заразени във Великобритания.

  56