Уестърн само с чернокожи открива кинофестивала в Лондон

Кинофестивалът в Лондон ще бъде открит на 6 октомври със световната премиера на The Harder They Fall – уестърн с изцяло чернокож актьорски състав, режисиран от британеца Джеймс Самюъл. Сред продуцентите на филма е рапърът Джей Зи.

Европейската премиера на "Трагедията на Макбет" на режисьора Джоел Коен с Дензъл Уошингтън и Франсис Макдорманд ще закрие проявата на 17 октомври.
В програмата са филми, спечелили отличия в Кан и предизвикали интерес във Венеция, сред които "Силата на кучето" на Джейн Кемпиън и "Последна нощ в Сохо" на Едгар Райт.
Принуден миналата година да се пренесе онлайн заради коронавирусната пандемия, през октомври тази година Лондонският кинофестивал ще отбележи голямото си завръщане. Програмата на 65-ото издание включва 158 филма от 77 страни, в това число 21 световни премиери. За сравнение – на последното "предпандемично" издание на проявата бяха показани 225 продукции. Миналата година фестивалът се ограничи до 58 филма, повечето от които бяха показани онлайн.
Тази година публиката с пълен капацитет, носеща маски, ще може да присъства на гала прожекции в центъра "Саутбанк" в Лондон. Много от премиерите ще бъдат прожектирани едновременно в киносалони и на други места в страната.
Около 37% от филмите са режисирани от жени. Дамите все още не са равнопоставени, но в сравнение с едва 25-те процента преди 4 години нещата "вървят в правилната посока", заяви директорката на проявата Триша Тътъл.

Подобни статии