Угасна легендата Жан-Пол Белмондо̀

На 88-годишна възраст в дома си в Париж издъхна френският актьор Жан-Пол Белмондо, съобщи АФП. "Той бе много уморен от известно време. Угасна спокойно", съобщи адвокатът му Мишел Годест, цитиран от агенцията.

През над половинвековната си филмова кариера Белмондо се превръща в легенда на киното, снимайки се във филми като "До полседен дъх", "Чочарка", "Лудия Пиеро", "Професионалистът".

Белмондо е играл в над 80 филма и има над 40 роли в театъра в богатата си филмова и театрална кариера.

Жан-Пол Белмондо̀ се ражда на 9 април 1933 г. в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейството на скулптор. В училище не залягал толкова над учебниците, колкото на бокса и футбола. След развода на родителите си записва да учи драматично изкуство в парижката Консерватория. Няколко години по-късно е готов за бъдещи успехи.

Ненавършил 27 години, Жан-Люк Годар му поверява главна роля във филма "До последен дъх". Справя се добре и поканите за други филми не закъсняват. След това участва във философския филм на Жан-Пиер Мелвил - Приест (1960) и в криминалето Fingerman (1963).

С филма си "Човекът от Рио" той преминава в сферата на по-комерсиалните филми.

Голяма част от кариерата му минава в съперничевство с друга звезда на френското кино - Ален Делон. Двамата правят заедно два филма - "Борсалино" (1970) и "Бащи трепачи" (1998).

До средата на 80-те образите на героите на Белмондо са главно смели авантюристи или цинични герои. Филмите му са изпълнени с опасни каскади, които за разлика от много свои колеги почти винаги изпълнява сам. Сериозните му роли се отличават с драматична дълбочина, а комедийните му са оцветени с автоирония и фин хумор. С напредването на възрастта, Белмондо се концентрира в работата си в театъра, където постига големи успехи. Основният му мотив за това е, че не иска хората да го запомнят като дядка в киното.

През 1953 Белмондо се жени за Елодия Константин, от която има три деца: Патрисия (1958), Флоранса (1960) и Пол (1963). Пол става пилот от Формула 1, а Патриция умира през 1994 при пожар. През 1966 след афера с Урсула Андрес, разкрита от пресата, Белмондо и Елодия се развеждат.

През 1989 на Откритото първенство на Франция Белмондо се запознава с Натали Тардиве за която се жени през 2002 година. На 13 август следващата година се ражда и четвъртото му дете - Стела. На 8 август 2001 г. по време на почивка в Корсика Белмондо получава масиран кръвоизлив в мозъка, вследствие на което се парализира дясната половина от тялото му и той губи говора си. Все пак Белмондо проявява силна воля, възстановява се от инсулта и шест години по-късно се завръща с филма си "Мъж и куче".

Легендарният Белмондо е играл в над 80 филма и има над 40 роли в театъра в богатата си филмова и театрална кариера.

Подобни статии