Югът - слабото звено в американската ваксинационна кампания

Голямо афроамериканско малцинство, което като цяло е недоверчиво към ваксините; бели консерватори от селските райони, убедени, че ваксините убиват повече от КОВИД-19: южните щати са с най-ниски нива на ваксинация в САЩ, превръщайки този пренебрегван регион в "ахилесова пета", изложен на вирусните мутации.

С малкия си екип и енергия, която със сетни сили се опитва да запази в страшната жега, Шийла Тайсън, член на градския съвет на Бирмингам, главният град на щата Алабама, чука на вратите на скромните къщи на населения предимно с афроамериканци квартал "Мемориал парк".

"Искам да ви видя всички в неделя (в парка)! Ще има безплатна храна, докато не свърши, и ваксини - ваксинирани ли сте?", пита тази активистка на "Кръглата маса на чернокожите жени от Алабама" на онези, които се показват на вратата.

Въпреки увредения си крак Шийла Тайсън е един от малкото членове на местното законодателно събрание, които обикалят паркове, училища, детски градини и стадиони в бедняшките квартали, за да популяризират ваксините срещу КОВИД-19.

По време на пика на епидемията в Алабама през декември-януари "хората измираха като мухи", спомня си тя. Днес "сме в надпревара със смъртта", каза афроамериканката, "силно обезпокоена" от варианта Делта на коронавируса, който бързо се разпространява в САЩ.

Сред конспиративните теории, които спъват ваксинацията сред афроамериканското малцинство е внушението, че целта била да "се стерилизират чернокожите", каза тя.

Фалшива информация, подхранвана от дългата история на здравна дискриминация, включително използването на стотици чернокожи мъже като опитни мишки по време на печално известните експерименти със сифилис в Тъскиджи (1932-1972 г.), на 200 км от Бирмингам.

Всъщност много афроамериканци, които са 27 процента от 5-милионното население на щата Алабама, предпочитат да "изчакат и да видят" ефектите от ваксината, преди да предприемат действия, казва Джанис Коб, шивачка в "Мемориал парк".

Срещу това недоверие акциите на местно ниво, като тези, организирани от Шийла Тайсън, са най-ефективни, но не са достатъчни, за да повишат значително броя на ваксинираните, обяснява Скот Харис, представител на здравните служби на Алабама.

Днес само 40 процента от хората над 12 години са получили поне по една доза ваксина в този щат: процент, малко по-висок от този на Луизиана (38 процента) и Мисисипи (36 процента), които са на дъното на американската класация и много под средните за страната 64 процента.

Тези южни щати до голяма степен повлияха на правителството на Байдън да се откаже от целта си броят на ваксинираните да достигне 70 процента от населението към 4 юли.

 

Страх да не бъдеш "принуден" да се ваксинираш

За Скот Харис лошите резултати на този регион, който е сред най-бедните в САЩ, "не са изненадващи".

"Ние сме последни или почти на последно място по повечето здравни показатели", каза той пред АФП, припомняйки също толкова високите нива на сърдечно-съдови заболявания и детска смъртност.

Той признава обаче, че "не е предвидил степента на съпротива срещу ваксината" от страна на белите мъже, особено в селските райони, където "мнозина вярват, че тя е по-опасна от болестта".

Един от тях е Франк Арант, фризьор в Онеонта, спокоен град на север от Бирмингам. На 70 години, с диабет, той е особено уязвим към вируса. Убеден е обаче, че има риск да умре, ако бъде имунизиран.

"Имаше много хора тук, във фризьорския салон, които умряха от ваксината", казва той и добавя: "Съпругите им идват да ни съобщават за смъртта им, а само три дни преди това те бяха тук и казваха, че ще се ваксинират. Това е страшно".

В този окръг, 90 процента от чието население са гласували за Доналд Тръмп на президентските избори през 2020 г., окръг, дори по-консервативен от средното за Алабама, възраженията срещу ваксините са и силно политизирани.

Хората "се страхуват, че ще бъдат принудени да се ваксинират, след като президентът Байдън казва на всички да го направят . . . Те казват: "Ние трябва да решим, това е нашият живот и ние няма да го направим", резюмира Франк Арант.

Враждебността към ваксините "има много общо с непризнаването на авторитетите, вкоренено в културата на Юга", казва Джей Ди Дейвидсън, млад войник от богато предградие на Бирмингам. "С нарастващите политически разделения е още по-важно (да не бъдете ваксинирани), това укрепва вашата идентичност", добавя той.

Визитите в Юга на изтъкнати демократи, включително първата дама Джил Байдън, за насърчаване на ваксинацията, "само влошават" ситуацията, според него.

В този контекст Скот Харис вече не очаква драстично увеличение на имунизациите до септември.

Той се надява обаче, че с 1,8 милиона души, поне частично ваксинирани, и 550 000 вече прекарали КОВИД-19 и "потенциално" имунизирани, новите епидемични огнища ще бъдат ограничени до "зоните" с най-малко ваксинирани. Той храни надежди, и че щатът Алабама, който регистрира над 11 300 смъртни случая от КОВИД-19, ще избегне драмата от миналата зима, когато броят на новите случаи и на хоспитализирани на дневна база достигна хиляди души.

Подобни статии

 • Здравият консерватизъм и търсенето на политическа традиция

  Здравият консерватизъм и търсенето на политическа традиция

  В словото си от 21 октомври Владимир Путин представи цялостна концепция за политически курс, наричан от него ту "здрав", ту "разумен", ту "умерен" консерватизъм. В многобройни реплики и речи лидерът на Русия се е връщал и по-рано към темата за консерватизма, а пред Валдайския клуб той очерта система от аргументи защо страната трябва да следва именно тази стратегия.

  34
 • Десет години след смъртта на Кадафи Либия все още не е постигнала стабилност

  Десет години след смъртта на Кадафи Либия все още не е постигнала стабилност

  Десет години след смъртта на Муамар Кадафи, пометен от въстание, хвърлило Либия в непреодолим хаос, страната се мъчи да приключи прехода си към демокрация, но има опасност разногласия между съперничещи лагери да провалят президентските избори през декември.

  110
 • Кремъл готви репетиция на локдауна

  Кремъл готви репетиция на локдауна

  "Девалвация няма да има. Заявявам го ясно и твърдо", обеща Борис Елцин през август 1998 г. След три дни Русия обяви дефолт. "Аз съм против това да се вдига пенсионната възраст. Докато съм президент, такова решение няма да бъде взето", каза Владимир Путин. И гръмна пенсионната реформа. "Втори локдаун няма да има", уверява правителството и се готви да го репетира, обявявайки неработна седмица.

  159