Южна Корея отхвърли твърденията на Пхенян, че е тествала хиперзвукова ракета

Южна Корея отхвърли като преувеличение твърдението на Северна Корея, че е изстреляла хиперзвукова ракета. Според нея това е била нормална балистична ракета, която може да бъде прехваната, съобщи Асошиейтед прес.

Тази оценка със сигурност ще разгневи Северна Корея. Досега Южна Корея избягваше да оспорва публично оръжейните тестове на Северна Корея, очевидно за да не влошава отношенията си.
Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че според него Северна Корея не е придобила технологиите, необходими за изстрелване на хиперзвуково оръжие.
Според негов доклад това, което Северна Корея е изстреляла в сряда, е вид балистична ракета, която е била показана през октомври по време на оръжейно изложение в столицата Пхенян. Според Сеул южнокорейските и американските сили могат да я свалят.
Министерството заяви, че твърдението на Северна Корея, че ракетата е прелетяла 700 км и е маневрирала, изглежда е преувеличено. Служители на министерството заявиха, че твърдението вероятно е насочено към вътрешната аудитория, за да повиши общественото доверие в ракетната програма на страната.
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун призовава за по-голямо единство и подобряване на разработването на оръжия в условията на трудности, свързани с пандемията. Той отказва да се върне към преговори за разоръжаване с Вашингтон и Сеул, като същевременно поддържа строги антивирусни ограничения.
Изстрелването в сряда беше второто заявено изпитание на хиперзвукова ракета от страна на Северна Корея. Нейните държавни медии заявиха, че ракетата е извършила 120-километрово странично движение, преди да порази точно цел на разстояние 700 км, и че тестът е потвърдил контрола на полета и стабилността на оръжието.
Хиперзвуковите оръжия, които летят със скорост пет пъти по-висока от скоростта на звука, могат да представляват решаващо предизвикателство за системите за противоракетна отбрана поради своята скорост и маневреност. Оръжието беше включено в списъка с желания за сложни военни средства, който Ким представи в началото на миналата година, заедно с ракети с множество бойни глави, шпионски спътници, ракети с твърдо гориво с голям обсег и ядрени ракети с подводно базиране.
През септември Северна Корея съобщи, че е извършила първия си летателен опит с хиперзвукова ракета.
В доклада на южнокорейското министерство на отбраната се казва, че изстрелването в сряда не е показало доказателства за технологичен напредък след теста през септември. По-рано южнокорейските военни заявиха, че изпитаната през септември ракета е в ранен етап на развитие и че на страната ще е необходимо доста време, за да я разположи в оперативна готовност.
Министерството заяви, че южнокорейските ракети превъзхождат севернокорейските по отношение на разрушителната сила на бойните си глави и прецизното насочване.
Снимките показват, че горните части на ракетите, изстреляни през септември и тази седмица, имат различни форми. Това предполага, че Северна Корея може да е изпробвала две версии на бойни глави за ракета, която все още се разработва, или всъщност разработва два различни вида ракети, смята експерт в южнокорейския Институт за научна и технологична политика.

Подобни статии

 • Великобритания снабдява Украйна с противотанкови оръжия

  Великобритания снабдява Украйна с противотанкови оръжия

  Великобритания е започнала да снабдява Украйна с нови леки противотанкови оръжия в отговор на "все по-засилващото се заплашително поведение на Русия", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

  66
 • На фона на напрежението в Украйна, Русия и Беларус започват съвместни военни учения

  На фона на напрежението в Украйна, Русия и Беларус започват съвместни военни учения

  Русия и Беларус започват съвместни военни учения. Маневрите „Съюзна решимост 2022“ са планирани на беларуска територия от 10 до 20 февруари, съобщи руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин.

  86
 • Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от източния си фланг

  Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от източния си фланг

  „НАТО не може да каже със сигурност какви са намеренията на Русия в ситуацията около Украйна”, заяви генералният секретар на Алианса. "Няма никаква сигурност относно намеренията на Русия", каза той в отговор на въпрос доколко сериозна е заплахата от руско нашествие в Украйна. Столтенберг добави: „Възможно е да има промяна в плановете. Така че може да се спекулира по този въпрос, но в действителност няма сигурност. Знаем за значително увеличаване на руските военни сили, струпване на десетки хиляди войници и тежка техника. Чуваме и много заплашителна реторика”.

  114