Южна Корея подписа договор с "Пфайзер" за доставка на ваксини

Южна Корея подписа днес договор за закупуването на 30 милиона дози от ваксината на "Пфайзер" срещу коронавирус през 2022 г., съобщи Ройтерс. Правителството призова гражданите да прекъснат ваканционните си пътувания на фона на влошаващото се положение с четвъртата вълна от инфекции.

Премиерът Мун Дже-ин поиска от компаниите да бъдат гъвкави в предоставянето на възможност за дистанционна работа на служителите си и призова тези, които се връщат от почивка, да се тестват, особено преди да отидат отново на работа.

Усилията на правителството да овладее новите случаи бяха блокирани от разпространението на силно заразния Делта вариант, който затрудни проследяването на контактните връзки по време на пиковия летен сезон. Затруднения при доставките от страна на производителя на ваксини "Модерна" създаде допълнителни проблеми.

Южна Корея осигури общо 193 милиона дози ваксини, включително от "Пфайзер", "Модерна", "АстраЗенека", "Джонсън и Джонсън" и "Новавакс". Напълно ваксинирани са 17,4 процента от 52-милионното население на страната.

При договорени с "Пфайзер" 66 милиона дози тази година, Южна Корея получи 17,88 милиона.

Директорът на Службата по контрол и превенция на заболяванията (КДСА) Чен Юн-кйонг съобщи днес по време на брифинг, че според условията на новия договор с "Пфайзер", ваксините ще започнат да пристигат през първата четвърт на 2022 г., като Южна Корея разполага с опцията да купи още 30 милиона дози.

Подобни статии