Южното Черноморие е №1 в сегмента на ваканционните имоти

От началото на годината се наблюдава тенденция на нарастване на дела на купувачите, разчитащи на банков кредит. Вече близо 60% от тях плащат сделката с пари от ипотека. Това е очаквано развитие на пазара на фона на продължаващата тенденция при банките за все по-ниски и атрактивни лихви, пише в анализ на една от големите посреднически агенции в страната.

Купувачите продължават да търсят големи жилища с повече помещения, като целта е едно от тях да стане кабинет. Предпочитат се и просторни тераси, а наличието на двор е голямо предимство, като този тип имоти се предлагат основно в затворените комплекси.

В столицата по традиция се акцентира и на завършените имоти готови за живеене. Централните и южните райони са сред най-желаните. Най-голям е интересът към тристайни апартаменти с цена от 160 хил. до 180 хил. евро, които вървят заедно с гараж или паркомясто. Има сделки и с двустайни обзаведени апартаменти с площ от поне 55 кв.м на цени около 100-120 хил. евро, при които също има вариант за паркиране.

В Пловдив купувачите са по-икономични в харчовете за придобиване на жилище и са готови да платят от 45 хил. до 65 хил. евро за апартаменти „на зелено“ и от 60 хил. до 75 хил. евро за готови имоти. Сделки с тристайни апартаменти стават на цени от около 70 хил. до 90 хил. евро „на зелено“, а за завършени - от 80 хил. до 120 хил. евро. Най-предпочитани под тепетата са централните и южните квартали.

Активното финансиране от банките при покупката на жилища и рекордно ниските лихви по ипотечните кредити са сред причините за големия брой сделки с имоти, пише в анализа на компанията. Липсата на инвестиционна алтернатива за българите и желанието да спасят спестяванията си от покачващата се инфлация също са част от причините за повечето сделки, посочват експертите.

Южното Черноморие е №1 в сегмента на ваканционните имоти, отчитат още посредниците. Купувачите са предимно българи, търсещи ваканционен имот или прибиращи се нашенци от чужбина. Цените на двустайните апартаменти са в диапазона от 30 хил. до 60 хил. евро за напълно готови и обзаведени апартаменти, а на тристайните - от 50 хил. до 80 хил. евро. Водещо за българите при избора на имот край морето е дали има такса поддръжка, пише в анализ на компания за недвижими имоти. Най-често имотите по Черноморието се купуват с лични средства и много рядко с ипотека.

Подобни статии