Украински паспорт изкара Брендо от ареста

Евелин Банев-Брендо е пуснат на свобода по решение на Апелативния съд в Киев, издадено на 21 септември. Причината е, че Кокаиновия крал е станал украинец и според местните закони не може да бъде екстрадиран. Затова съдия Иван Рибак отменя временния арест на Брендо и го освобождава.

След години в неизвестност Евелин Банев беше арестуван на 6 септември в Киев. След задържането му към местните власти бяха изпратени молби от Румъния и България за предаването на известния арестант. Двете държави издирват от години Банев с червена бюлетина на Интерпол заради влезли в сила присъди. У нас го чакат 6 г. като част от престъпна група за пране на пари, а в северната ни съседка - 10 г. и половина за наркотрафик. Освен това Брендо има на сметката си и 20 г. затвор в Италия по аферата "Кокаинови крале" за трафик на дрога от Южна Америка към Европа. Оказва се, че Евелин Банев е открил как да надхитри Темида в трите държави, където го чакат общо над 36 г. решетки. Това се е случило с едно просто действие – Брендо е станал украински гражданин.

Магистратите цитират принципа на единно гражданство, заложен в чл. 2 от Закона на Украйна за гражданството. Той гласи, че ако чужденец е придобил гражданство на Украйна, той става само гражданин на Украйна. Освен това в решението да освободят Банев магистратите се позовават на Европейската конвенция за екстрадиция, според която процедурата по екстрадиция се урежда изключително от правото на замолената страна - в случая Украйна. По силата на украинския НК украинци не могат да бъдат екстрадирани в чужда държава за престъпления, извършени извън страната и за изпълнението на присъди, постановени от чуждестранни съдилища. ЗУГ задължава още задържаното лице незабавно да се освободи. На това основание съдия Рибак и колегите му отменят решението на разследващия съдия Бабич от първоинстанционния съд и указват Евелин Банев незабавно да бъде освободен от ареста. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Наскоро Брендо поиска да излежи всичките си присъди в български затвор. Съдът отказа, тъй като не се намира в страна - членка на ЕС, и не е решен въпросът за предаването му.

Подобни статии