Юли напълни хотелите по Южното Черноморие

Юли напълни хотелите по Южното Черноморие, където вече дори е трудно да си намериш място, съобщават от Бургаската регионална туристическа камара. Оттам съветват да не се тръгва на море без резервация. На север от морската ни столица сезонът е по-слаб.

Както и през миналото лято по плажовете най-много са българите. Все повече от тях не идват само за 3-4 дни, а правят резервации между 5 и 14 дни. Принос за запълването на базата имат и безплатните почивки на около 30 000 ученици, за които служебният кабинет осигури 15 млн. лв. Чужденците са малко. Повечето са от Румъния и Чехия. Румънците обичат Северното Черноморие, но вече слизат и на юг, показват данните на хотелиерите. Чартъри летят обаче и от Германия, Полша и Чехия. Индивидуални посещения има и на туристи от Украйна, Молдова, скандинавските страни, Франция и дори от Люксембург. В повечето от тези държави имаше рекламна кампания на страната ни от Министерството на туризма.

Логично сезонът започна със закъснение, като първите хотели отвориха врати чак през втората половина на май, но вече почти всички работят, плажовете са пълни. В Созопол засега отчитат по-добро начало на сезона от миналата година. В Приморско са пълни малките семейни хотели и частните квартири.

Данните на националната статистика показват, че във всички наши морски курорти има ръст на летовниците, все още обаче не са достигнати нивата от пиковата 2019 г. заради ограниченията за чужденци. Ако през 2020 г. в Златни пясъци врати са отворили едва 6 хотела с около 1500 туристи през май, то тази година техният брой е бил 29 с 14 500 туристи. За сравнение през пиковата 2019-а през май са работили 73 хотела, а броят на туристите е бил над 200 000. По същия начин стоят нещата и в Слънчев бряг и Св. св. Константин и Елена, сочат данните на НСИ. Единствено в Албена и в Приморско, въпреки че врати са отворили два хотела, туристи не е имало през май, отчитат от държавната статистика. В курорта Албена обаче от 32 хотела с 16 000 легла в комплекса работят 18, в които летуват 8600 души. От тях половината са по чартърни програми.

Всички хотелиери се оплакват от късните резервации, които създават проблем с планирането на работните им графици. От туристическия бизнес продължават да настояват държавата да реши и проблема с плажовете. Въпреки че държавата прави отстъпка с плащането на концесионното възнаграждение. От над 150 плажа у нас едва на 11 чадърите и шезлонгите са безплатни.

Подобни статии