ЮНЕСКО е патрон на младежки арт фестивал с надслов "Споделеното изкуство на Балканите - традиции и съвременност"

ЮНЕСКО е патрон на младежкия арт фестивал "Река на толерантността" с надслов "Споделеното изкуство на Балканите - традиции и съвременност", съобщават организаторите от националния дарителски фонд "13 века България" (НДФ).

Събитието ще се състои между 13 и 17 септември и събира в приобщаващи образователни инициативи преподаватели и студенти в сферата на визуалните изкуства от балканските държави. В рамките на творческата проява утвърдени творци и млади таланти имат възможност да споделят своите идеи, възгледи и практики в изкуството, и да изградят обща визия за обединяващите ги ценности.

Фестивалът е реализиран през 2011, 2012 и 2014 г. И последното му издание през 2014 г., както и предстоящото, се провежда под патронажа на ЮНЕСКО.

През годините във фестивала са участвали като студенти Васил Колев - Vassilio, Цветан Игнатовски, Cem Kara, Bogdan Stefanoic, Florina Oprescu, Daniela Vasiliu, Dimosthenis Bogiatzis и други, днес вече утвърдени творци в своята област.

Досегашното място за провеждане бе Сарафската къща в Самоков, архитектурно-историческа културна ценност с национално значение и представителен център на НДФ в града - средище на една от най-ярките и значими български художествени школи от епохата на Възраждането.

За първи път през 2021 г. фестивалът ще премине онлайн. На сайта на НДФ ще бъде организирано "пространство" за свободно споделяне и обмен, където ще се срещнат художници в сферата на графиката, фотографията и дигиталните изкуства от Балканите и Хърватия. Основната тема "Споделеното изкуство на Балканите - традиции и съвременност" отразява целите и задачите на събитието и кореспондира с актуалните приоритети на ЮНЕСКО.

Работните панели в програмата на Фестивала са предвидени в две основни форми: лекции и уъркшоп. Ще бъде отделено специално време за разговори и дискусии. Включени са и виртуални разходки из забележителностите на град Самоков, Сарафската къща, графичната база в града.

Посредством лекциите известни и утвърдени авторитети в своята област в България ще споделят своя опит, знания и възгледи. Уъркшоповете по графика, фотография и дигитални изкуства ще дадат възможност за споделяне и практическо усвояване на технологични познания и методи на художествено изразяване.

С реализирането на Фестивала ще се стимулира и обогати културният обмен между висшите художествени училища от балканските държави и Хърватия, посочват от НДФ. Чрез изкуството, което създават, младите творци и техните преподаватели ще изразят и предадат своето послание за важните теми и ценностите в променящия се свят, в който живеем.

Създадените по време на фестивала и дарени на НДФ творби, ще бъдат включени в заключителна изложба в престижна галерия в София и каталог към нея. Експозицията ще бъде предложена за представяне в главното управление на ЮНЕСКО в Париж през 2022.

Подобни статии