ЮНЕСКО в чиния

Топ 10 на вкусотиите, признати за културно наследство

Пица по неаполитански

Националната кухня е важна част и огледало на традициите във всяка страна. Някои храни и напитки дори успяват да влязат в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Те се фокусират върху практики, представяне, изразяване, знания и умения, считани за част от културното наследство на дадено място. Медията Евронюз, цитирана от БГНЕС, събра класация с Топ 10 на вкусотиите в списъка на ЮНЕСКО. Ето кои са те.

1. Пица по неаполитански Pizzaiuolo

На пръв поглед пицата е скучно ястие, докато не се запознаете с Pizzaiulo, или оригиналната пица от Неапол. Местната традиция за приготвяне на шедьовъра в чиния включва няколко етапа, например въртене на тестото и приготвяне на пещ. ЮНЕСКО признава методът pizzaiuolo като изкуство. Тези традиции се предават в семействата и чрез курсове, организирани от Асоциацията на неаполитанските пица производители.

2. Турско кафе

Културата на пиене на турско кафе е символ на гостоприемство и приятелство, незаменим при приемане на гости или по време на важни празнични поводи. Печените зърна се смилат на прах, а след това се смесват със студена вода и захар (ако гостът обича сладко кафе) в специален меден съд за кафе, наречен джезве. Кафето се приготвя на печка или понякога горещ пясък, докато не кипне - това създава гъста пяна, с която турското кафе е толкова известно. В България има няколко места, в които можете да пиете истинско турско кафе, като едно от тях е Копривщица.

3. Белгийска бирена култура

Известен факт е, че в Белгия има хиляди видове бира и стотици пивоварни. Значението и културната важност на местното производство на бира е официално признато от ЮНЕСКО през 2016 година.

4. Лаваш

Лаваш е традиционен тънък хляб от Армения, направен от пшенично брашно и вода. Неговата подготовка изисква много усилия и умения. Обикновено се сервира със сирене, зеленчуци и месо. ЮНЕСКО вижда подготовката, значението и външния вид на този традиционен хляб като културен израз на Армения.

5. Вино в грузински квеври

Този тип винопроизводство е много разпространен в Грузия в продължение на много векове. Квеври е керамичен съд, използван за приготвяне, съхранение и отлежаване на вино. Тайните на тази традиция се предават чрез семейства и общности, тъй като виното играе много важна роля в грузинските празнични традиции.

6. Корейско кимчи

Кимчи, пикантна корейска туршия, приготвена чрез осоляване и ферментиране на зеленчуци, по-специално зеле, е едно от основните ястия в корейската кухня. То е официално призната част от културното наследство на Южна Корея. В домовете тази гарнитура традиционно се приготвя в края на есента. Процесът на готвене може да укрепи връзките в семейството, а уменията и тайните на приготвянето му са начин за приобщаване.

7. Френска гастрономия

Френското изкуство на сериозно приемане на храната е известно по целия свят. Не е изненадващо, че културното значение на гастрономическата традиция на Франция е признато за важна нематериална част от културното наследство на страната. Обикновено запазено за специален повод или празник, гурме ястието има строго определена структура, състояща се от аперитив, последван от най-малко 4-степенно меню.

8. Средиземноморска трапеза

Средиземноморската кухня, призната като част от културното наследство на Кипър, Хърватия, Испания, Гърция, Италия, Мароко и Португалия, се отнася до умения и традиции за всички етапи на приготвяне на храната, от събирането на реколтата до споделянето и консумацията. Тази местна хранителна култура се основава на пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни, ядки, зехтин и, разбира се, малко риба и месо. Местните пазари в средиземноморските страни са нещо, което не бива да се пропуска, тъй като тяхната роля в опазването и укрепването на тези традиции не може да бъде подценена.

9. Уашоку

Уашоку, традиционната японска кухня, е красиво сервирана многостепенна храна, чиито рецепти датират от векове, преди влиянието от съседните страни да започне да прониква в страната.Тя проповядва използването на природни ресурси и местна, сезонна храна.

10. Мексиканска кухня

Традиционната мексиканска храна е друга национална кулинарна практика, включена в списъка на културното наследство. Тя е свързана със стари техники на готвене, както и отглеждането и споделянето на храна. Основните съставки са царевица, боб, чили, авокадо, домати, какао и ванилия. Съчетана с вековни умения, тя се превръща в цяло приключение.

Подобни статии

  • Топ 5 на най-обичаните звезди в Инстаграм

    Топ 5 на най-обичаните звезди в Инстаграм

    Роналдо още държи първенството, Скалата изпревари Ариана Гранде

    В днешно време любовта към известните личности по света и у нас лесно може да бъде измерена. Не става въпрос за продължителност на аплодисменти в концертна зала или за закупени билети в киносалоните, а за брой лайкове в социалните мрежи. Ето кои са Топ 5 сред първенците по последователи в Инстаграм за 2021 година, които не се различават от предходната, но се наблюдават някои рокади.

    362
  • Топ 10 Филмови и телевизионни локации по света

    Топ 10 Филмови и телевизионни локации по света

    Обиколили сте Седемте чудеса на света, най-романтичните градове и най-красивите плажове и търсите нови дестинации? Свежа идея е да се впуснете в пътешествие към топ 10 на местата, които най-често виждаме на големия екран с пуканки в ръка. Проучване, осъществено от британския уебсайт GoCompare, издаде най-популярните локации за снимки на любими филми и сериали. Повечето от тях се намират в щата Ню Йорк, а само едно място в класацията е извън САЩ.

    326