Унгария заклейми действията на ЕС за налагане на глоба на Полша заради съдебната й реформа

Юдит Варга

Унгария определи Европейския съюз като арогантен заради постъпките за налагане на финансови санкции на Полша във връзка със спор за съдебната й реформа, предаде Ройтерс. Във вторник Европейската комисия каза, че е поискала от Съда на ЕС да глоби Полша заради дейността на Дисциплинарната камара на съдиите в страната.

Унгарската правосъдна министърка Юдит Варга нарече тези действия "неприемливи". Унгарското правителство реши "да приеме резолюция, с която изказва подкрепа за Полша и осъжда злонамерените атаки на Брюксел", написа тя на страницата си във "Фейсбук".

Варшава заяви преди три седмици, че камарата ще бъде разпусната през идните месеци като част от по-обща съдебна реформа. Еврокомисията обаче каза, че предприема действия сега, защото камарата вече е използвана за оказване на натиск върху съдии или за прилагане на политически контрол върху съдебните решения, което, от своя страна, подкопава правото на ЕС.

Варга заяви, че игнорирането на полското обещание е "скандална и арогантна" стъпка от страна на ЕК, която "се намесва в съдебния и законотворчески процес на суверенна държава членка по безпрецедентен начин".

Подобни статии

 • Италия остана без президент

  Италия остана без президент

  И третият кръг от гласуването за президент на Италия завърши без победител, съобщава "Ройтерс". Законодателите не се обединиха около консенсусен кандидат, който да замени досегашния държавен глава Серджо Матарела. И третият кръг от гласуването за президент на Италия завърши без победител, съобщава "Ройтерс". Законодателите не се обединиха около консенсусен кандидат, който да замени досегашния държавен глава Серджо Матарела.

  104
 • Борис Джонсън отказа да подаде оставка заради коронапартитата

  Борис Джонсън отказа да подаде оставка заради коронапартитата

  Британският премиер Борис Джонсън отхвърли призивите на опозицията да подаде оставка заради това, че е присъствал на партита по време на локдаун, макар да призна, че правилото, според което министрите трябва да се оттеглят, ако съзнателно са заблудили парламента, се отнася и до него, предаде Ройтерс.

  86