Унгарската избирателна комисия одобри въпросите за референдума за ЛГБТ

Унгарската Национална избирателна комисия одобри списъка на унгарското правителство от въпроси по темата за ЛГБТ, които то иска да постави за гласуване на референдум като част от "идеологическата война", както се изрази премиерът Виктор Орбан, с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Говорител на комисията потвърди пред Ройтерс, че въпросите на правителството са одобрени малко преди пръв за това да съобщи местният новинарски портал "Телекс" (telex.hu).

Орбан, който е на власт от 2010 г., предложи да бъде подложен на референдум законопроект на управляващата партия, ограничаващ преподаването в училище по въпросите за хомосексуализма и транссексуалните, с което засили противопоставянето с ЕС.

Изправен пред трудни избори догодина, унгарският премиер става все по-радикален по отношение на определяната от него като социална политика в защита на традиционните християнски ценности от западния либерализъм.

Унгарците ще бъдат попитани дали подкрепят организирането в училищата на семинари за сексуалната ориентация без съгласието на родителите и дали смятат, че процедурите за смяна на пола трябва да бъдат пропагандирани сред децата.

Те ще бъдат попитани и дали на децата трябва да бъде показвано без никакви ограничения съдържание, което може да повлияе на сексуалната ориентация, и дали процедурите за смяна на пола трябва да бъдат направени достъпни за деца.

Подобни статии

 • Италия остана без президент

  Италия остана без президент

  И третият кръг от гласуването за президент на Италия завърши без победител, съобщава "Ройтерс". Законодателите не се обединиха около консенсусен кандидат, който да замени досегашния държавен глава Серджо Матарела. И третият кръг от гласуването за президент на Италия завърши без победител, съобщава "Ройтерс". Законодателите не се обединиха около консенсусен кандидат, който да замени досегашния държавен глава Серджо Матарела.

  102
 • Борис Джонсън отказа да подаде оставка заради коронапартитата

  Борис Джонсън отказа да подаде оставка заради коронапартитата

  Британският премиер Борис Джонсън отхвърли призивите на опозицията да подаде оставка заради това, че е присъствал на партита по време на локдаун, макар да призна, че правилото, според което министрите трябва да се оттеглят, ако съзнателно са заблудили парламента, се отнася и до него, предаде Ройтерс.

  85