Униформата не е по джоба на всички родители, някои избират вариант "втора употреба"

До 500 лева се налага да плати родителят за униформа, когато детето му започне обучение в гимназията и тогава всяко семейство бързо разбира, че проблемите не са свършили с приема. В държавните училища, които са въвели униформи за възпитаниците си, средната сума за основните комплекти облекла е 250 лева. Официалният комплект, който според изискванията на учебното заведение е зимен, летен и спортен модел, съставя пълното облекло, нужно на ученика. В допълнение към това трябва да се закупят зимен и летен вариант за смяна. Така сумата, която трябва да си подготвите, скача двойно и става около 500 лева.

Финансовата част, свързана със закупуването на училищните облекла, може да бъде както плюс, така и минус. Независимо че училищните униформи според учителските колективи карат учениците да се чувстват част от единна общност, според голяма част от родителите се явяват тежест за семейния бюджет. Цената на дрехите може да се окаже тежест за родителите с по-нисък доход. Всъщност проблемът идва оттам, че трябва да се закупят поне два комплекта, за да има ученикът за смяна. Именно затова някои от родителите преценяват, че част от нужните дрехи биха могли да се закупят втора ръка на значително по-ниска цена.

В сайтовете, които предлагат артикули втора употреба, може да бъде намерен почти пълен комплект, нужен на ученика, на стойност от около 60 до150 лева, което е около три пъти по-евтино, отколкото чисто нови. Продават се риза, вратовръзка и сако за 37 лева, комплектовани пола, риза, елек и фишу за около 65 лева, тениска или блуза с дълъг ръкав за бройка е от 5 до 15, пуловер или анорак са на цени от 15 до 25 лева, дори продават нашивки, които могат да се пришият към всяка дреха, а цените им са около 10 лева.

Така със секънд хенд покупки може да се обзаведе ученикът от главата до петите с всички нужни артикули за около 150 лева, което е три пъти по-евтино от редовната цена, предлагана по договор.

Бумът на продажби на училищни униформи втора ръка е в края на учебната година, защото срокът за подаване на размерите и заявка на нужните артикули е преди 31 юли в по-голямата част от учебните заведения.

Всяко училище поотделно преценява какви артикули да бъдат включени в договора, показа проверка на „Монитор“. Столичните фирми, които поемат ангажимента по съставянето на оферти и изпълнението им, са няколко, но една от тях се отличава с най-пищните договори по отношение на видово разнообразие, следователно се разграничава от останалите и с най-високите цени.

Голяма част от училищата в столицата и в големите областни градове Пловдив, Варна и Бургас избират униформите им да са съставени единствено от брандирана тениска с логото на училището, риза и пуловер, а други залагат само на тениска с нашивка. В други учебни заведения облеклата включват пуловер или анорак, които ценово варират между 21-37 лева, панталон за около 40, риза между 31-38 лева, суитчър между 38-45 лева, тениска за около 15, блуза с дълъг ръкав за около 24 лева, спортно долнище между 16-30 лева и вратовръзка за около 13 - това е облеклото за момчетата. Артикулите за момичетата са същите с изключение на това, че панталонът и вратовръзката биват заменени от пола на цена между 18-31 лева и фишу за около13.

В столичното 54-то СУ „Свети Иван Рилски“ по договор предлагат дори чорапи на цена от 5-7 лева и чорапогащи за около 13. Единици са учебните заведения, чиито униформи са съставени единствено от тениска и суитчър. Такива са 119-о СОУ „Академик Михаил Арнаудов“, 6-о ОУ „Граф Н.П. Игнатиев“.

Подобни статии