Уникален стенопис ще посрещне студентите за новата учебна година в Тракийския университет

Ректорът на Тракийски университет доц. Добри Ярков откри на тържествена церемония стенописа "Антична Загора". Произведението е дело на старозагорския художник Светлин Стоев и неговия син и колега - Данко Стоев, и е реализирано с финансовата подкрепата на Национален Фонд "Култура" и Ротари клуб Берое Стара Загора.

Творбата, дълга девет метра и широка три метра и половина, е изработена за месец и се намира във фоайето на Западния вход на университета. На нея са изобразени артефакти, открити в региона на Стара Загора, които освен, че са се превърнали в символи на града, напомнят за хилядолетната история на Берое, Августа Траяна, Верея.

Ректорът доц. Добри Ярков благодари на художника Светлин Стоев за избора - да твори на територията на университета, където преминават хиляди български и чуждестранни студенти: "Благодаря, че избрахте нас. Това, което направихте е уникално и се радвам, че много хора чрез стенописа ще се запознаят с богатата история на града ни. Тук, в тази сграда, работят около 500 човека и се обучават 3500 студенти от България и от 48 други държави, тук е и фронт-офисът на кандидатстудентския прием, посещаван и от родители, близки и приятели. Радвам се, че творбата ще бъде видяна от толкова много хора. Нашето сътрудничество е с история и то ще продължи!"

Авторът Светлин Стоев, който освен художник е и автор на стандарта за Българско каракачанско куче, от своя страна сподели, че подарената творба е своеобразен реверанс и благодарност към Тракийски университет и Аграрен факултет, които преди 30 години са спомогнали за признаването на породата Каракачанско куче за първата българска порода. "Първите крачки, които направихме за признаване на Каракачанското куче като първата българска порода тръгнаха оттук, остана за нас един акт на морално задължение да върнем жеста като изрисуваме този стенопис, който е симбиоза на изкуство и наука", посочи пред журналисти Светлин Стоев.

По инициатива на главния секретар на университета доц. Ани Златева предстои създаването и на втори стенопис.

Подобни статии