УНСС е част от мрежата на европейските икономически университети и започва проект за дигитализация, каза ректорът проф. Димитър Димитров

Снимка: УНСС проф. Димитър Димитров

От миналата година Университетът за национално и световно стопанство /УНСС/ е част от елитната общност на европейските икономически университети /ENGAGE.EU/. Това е мрежа от европейски университети, която е по проект с бюджет от над 5 милиона евро. Започваме и много важен проект за дигитализацията на икономическото образование, който е за 5 милиона лева. Това каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров на откриването на новата академична година в зала "Максима" на висшето училище.

Той съобщи, че на базата на проекта ENGAGE.EUЕ и на консорциума, който се изгради с тези водещи университети от Виена, Тилбург, Манхайм, Милано и Тулуза, УНСС е спечелил и изследователски проект за още 2 милиона евро. Подготвят се и нови университетски мрежи под егидата на ЮНЕСКО - за устойчиво развитие.
Пандемията се оказа и възможност, успяхме да реновираме над 50 учебни зали, поставихме енергоспестяващо осветление и изолация в сградите. Ще започнат и ремонти в три студентски общежития, съобщи ректорът на УНСС. Нашите студенти имат уникалния шанс да срещнат 100-годишната традиция с модерното икономическо образование, което "стъпва" на най-съвременните методи на преподаване, коментира проф. Димитров.
Ректорът съобщи на първокурсниците, че "и в най-новия кабинет на МС има още двама министри от УНСС, с които броят им общо става шест, които са завършили или работили в нашия университет". Въпреки трудната година и онлайн обучението, УНСС запазва, а дори и се надвишава миналогодишният ни прием в образователно-квалификационната степен "бакалавър". В степента "магистър" също имаме повишение на приема - с около 20 процента, съобщи проф. Димитър Димитров. Той отчете, че традиционно остава много голям интересът на кандидат-студентите към Финансово-счетоводния факултет, а безспорен фаворит е специалността "Маркетинг". Изключително голям е интересът и към специалността "Право" в УНСС, съобщи ректорът. По думите му, "хитът през тази година е дистанционната форма на обучение, която бележи ръст с около 20 процента".
През тази година УНСС ще започне и инициативата "Зелен университет", ще има и допълнителна електронизация за намаляването на употребата на хартия. В УНСС вече се предлагат над 20 електронни услуги на студентите - може да се кандидатства и записва онлайн, обясни ректорът.
Той съобщи, че от днес има и пункт за ваксинация в УНСС.

Подобни статии

 • МОН ще проведе разяснителна кампания за ковид тестовете за учениците

  МОН ще проведе разяснителна кампания за ковид тестовете за учениците

  Министерството на образованието и науката ще проведе медийна информационна кампания за тестовете, с които ще бъдат тествани учениците два пъти седмично след завръщането им в училищата. Това е едно от решенията, които са взети на  днешното заседание на отрасловия съвет в системата на образованието. В него участват представители на просветното министерство, на синдикатите и на работодателите в системата.

  70
 • Зам.-министър Гайдарова: Тестването на учениците ще осигури безопасна среда в училище

  Зам.-министър Гайдарова: Тестването на учениците ще осигури безопасна среда в училище

  Амбицията ни е до началото на ноември да имаме тестове за учениците. Имаме една седмица, за да направим съответната организация и подготовка, така че при наличието на тестове да можем да върнем учениците от първи до четвърти клас в присъствено обучение. Само с въвеждането на тестове за COVID-19 може да се осигури безопасна среда в училищата. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пред БНР, съобщи пресцентърът на МОН.

  75
 • Купуват щадящи тестове тип близалка за учениците от първи до четвърти клас

  Купуват щадящи тестове тип близалка за учениците от първи до четвърти клас

  Властта ще обяви обществена поръчка на стйност 13 млн. лева за т.нар. щадящи тестове тип близалка. Те ще се използват за учениците от първи до четвърти клас и няма да са задължителни, ако родителите не желаят. В такъв слу случай детето ще остане да учие вкъщи. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

  88